Yılın yeşil beyin finalistleri belli oldu

Duyuru ve Etkinlikler Toplum
Yılın yeşil beyin finalistleri belli oldu

Çevre, enerji ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konularında farkındalığı artırmak ve geliştirmek amacıyla düzenlenen  “Yılın Yeşil Beyni” yarışmasında, liseler kategorisinde 5 adet ve üniversiteler kategorisinde 5 adet olmak üzere; toplam 10 proje finale kaldı.

Finalistler, 6 Ekim 2016 tarihinde ODTÜ Kıbrıs’ta jüri önünde final sunumlarını yapıp; 7 Ekim’de, sonuçların açıklanacağı “Akademik Yıl Açılış Töreni”nde ödüllerini alacaklar. Yarışmada birinci olan takım 1.000 Euro, ikinci 750 Euro, üçüncü 500 Euro ve KKTC gezisi ile ödüllendirilecek.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri Yüksek Lisans Programı tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen yarışmada ayrıca; finale kalamayan takımlar arasından 1 takım, Yeşil Beyin Özel Takdir Ödülü’ne ve 6 takım da, Genç Yeşil Beyin Özel Takdir Ödülü’ne layık görüldü.


Yaşamsal üçlü olarak nitelendirilen çevre, enerji ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konularında farkındalığı artırmak ve geliştirmek amacıyla düzenlenen yarışmaya bu yıl 24 farklı ülkeden 328 başvuru yapıldı. Yarışmanın üniversite ayağında finale kalan tüm ekiplerin Asya ülkesi üniversitelerinden olması dikkat çekti.

Yeşil Beyin finalistleri

Yarışmada finale kalan üniversite projeleri şöyle: “Microalgal Wastewater Treatment: Scope of Magnetic Separation and Aquaporin Proteins” - Indian Institute of Technology Kharagpur - Ashutosh S. Chauhan ve Shruti Sarode“Synthesis of 2D Carbon Nanosheets with Interconnected Porosities using Jute Fibres as Precursor by Hydrothermal Carbonization for use as High Performance Electrode Materials for Supercapacitors” - Indian Institute of Technology, Kharagpur - Arghya Patra ve Abhishek Tripathi“Design and Development of Eco Portable Water Purification System” - India VIVA Institute of Technology - Krishna Ganesh Navale ve Omik Milind Save; “Activated Carbon from Compost as Organic Waste Composting Product for Adsorption Treatment of Wastewater Generation from Residue Waste Landfilling and Inorganic Waste Recycling” - Universitas Indonesia - Khalidah Nurul Azmi ve Sunartriasih; “BryoLite” - Bangladesh Institute of Business Administration, University of DhakaSyed Ahmad Nafisul Abrar ve Syed Sameem Shahriyar.

Genç Yeşil Beyin finalistleri

Lise projeleri ise şöyle: “Etil Alkolün Yanma Enerjisinin Zenginleştirilmesi Üzerine Bir Çalışma” - Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Okulları Özel Fen Lisesi - Fikret Emre Öcal ve Mehmet Hasip Özden“Bio – LAZ” - Trabzon Akçaabat İMKB Anadolu Lisesi - Ali İhsan Deir ve Bekir Şengün“Zeytin Karasuyunun Adsorbsiyon Yöntemiyle Arıtılıp, Organik Sıvı Gübre Olarak Kullanılması ve Bitki Gelişimi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması” - Gemlik Hisar Anadolu Lisesi - Hatice Özgüneş ve Ömer Can Çolak; “Yağmur Suyunu ve Lavabo Atık Suyunu Rezervuarlarda Kullanarak Doğal Gübre Oluşturulması” - Abdülkadir Perşembe Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Samet Can Şen ve Serhat Keser“Cooler Homes” - Hindistan G. B. Public School - R. Sree Nitya ve A.P. Hariharan.