Afrika’da para karşılığı avlanma aslan neslini tehdit ediyor

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Afrika’da para karşılığı avlanma aslan neslini tehdit ediyor

Zimbabve Hwange Ulusal Park’ında 2015 yılında aslan Cecil’in avcılar tarafından öldürülmesi büyük tepki çekmişti. 2 yıl sonra 7 Temmuz’da 6 yaşındaki oğlu Xanda’nın da aynı şekilde öldürülmesi, para karşılığı avcılığın vahşi yaşam için ne büyük bir tehdit oluşturduğunu gözler önüne serdi. Xanda heybetli vücudu ve yelesi ile muhteşem Kalahari aslanlarından biriydi ve çok güzeldi. Xanda’yı doğumundan beri izlediklerini belirten Oxford Üniversitesi’nden araştırmacı Andrew Loveridge, geçen Ekim ayında uydudan takip edebilmek için GPS taktıklarını söyledi. Konu ile ilgili The Guardian’a konuşan Loveridge, “Bir insanın aslan öldürebilmek için üstüne bir de para ödemek istemesi çok üzücü” dedi.

‘Büyük kedilerin kaybı çok üzücü’

National Geographic’ten Luke Dollar, “Büyük kedilerin kaybı çok üzücü. Eko sistem açısından, aslanlar, doğadaki dengenin uzun vadede korunmasında büyük rol oynuyor. İnsanların bunu unutmaması gerek” dedi.


Hwange Ulusal Parkı’ndan yapılan açıklamaya göre Xanda, RC Safaris adındaki şirketin kurucularından deneyimli avcı Richard Cooke’un düzenlediği bir safaride kimliği belirsiz bir müşteri tarafından vurulmuş.

Humane Society International (HSI), 20 Temmuz sayısında bu cinayeti kınayan bir açıklama yayımladı. Açıklamasında, bu tip avcılığın aslanlar için tehdit oluşturduğunu vurgulayan HSI, kaçak avcılığın veya av hayvanlarının spor amaçlı öldürülerek hatıra olarak saklanmasının, aslan neslinin tükenmesine neden olacağını belirtti. Ayrıca, bugün Afrika’da 30 binden az Afrika aslanının kaldığına ve doğal ortamlarının yok edildiğinin altını çizdi.

Yaralı aslan 40 saat kaçmış ama öldürülmekten kurtulamamış

2015 yazında, aslan Xanda’nın o sırada 13 yaşında olan babası Cecil, Amerikalı diş hekimi Walter Palmer tarafından vurulmuş ve büyük kıyamet kopmuştu. Palmer, profesyonel rehber kiralamış ve avcılık izinleri için 54 bin Amerikan doları ödemişti. Görünen o ki, Palmer ve rehberler, Cecil’i korunaklı parkın dışına çıkması için hayvan leşi ile kandırmış ve böylelikle Palmer aslanı yaylı tüfek ile vurabilmişti.

African Wildlife Foundation ise, aslan Cecil’in hemen ölmediğini ve Palmer’ın onu 40 saat izledikten sonra tabanca ile öldürdüğünü açıklamıştı. Palmer daha sonra özür dilese bile, öfkeli insanların taciz ve tehditlerine maruz kalmıştı. African Wildlife Foundation sözcüsü Kathleen Garrigan, Live Science’a, paralı avcılıktan elde edilen gelirin, vahşi yaşamı korumak için kullanılabileceğini söyledi. Bunun için de, avlanılacak hayvanların tehdit altında olmama şartı ile hükümet veya gereken izni düzenleyebilen başka bir organizasyonun, bu gelirin nasıl kullanıldığına dair şeffaf olması gerektiğini belirtti. African Wildlife Foundation, Kenya’da bulunan ve Afrika vahşi yaşamını kâr amacı gütmeden korumayı amaçlayan bir kuruluş.

Xanda’nın ölmeden önce birçok yavrusu olmuş. Babası Cecil’in ise 13 oğlu ve kızı, bunlardan da 15 torunu varmış.

Mayıs ayında ise, iki dişi aslanın, dana etiyle kandırılarak Hwange Ulusal Parkı dışına çekildiği ve vurularak öldürüldüğü belirtiliyor.

Derleyen: Mercan Bursalı

Kaynak