Kedilere dair merak edilen iki şey…

Yaşam Bilimleri
Kedilere dair merak edilen iki şey…

Kutu sevgisi…

Tüm ev kedilerinin gözünde vazgeçilmez, eşsiz tek oyuncak vardır: karton kutular! Kedi dostlarımız kutu ve kutu benzeri çanta, sepet gibi kapalı oyuncaklara neden bu derece bağlılar?

Kapalı alanlara saklanmak kedilerde içgüdüsel bir davranıştır. Vahşi doğada bu tip gizli yerler avcılardan saklanmak ve avlarının yanına gizlice sokulmak için ideal alanlardır.


“Amerikan Hayvanlara İşkenceyi Önleme Derneği” bilim danışmanı Stephen Zawistowski’ye göre kediler gizemli hayvanlar ve saklanmayı seviyorlar… kutular da onlara güvenli bir yer sağlıyor.

Kutunun içindeyken kedi, arkadan veya yandan gelebilecek tehlikelere karşı kendini güvende hisseder. Ona ulaşmak isteyen bir tehdit mutlaka görüş alanında olmalıdır. Bu tip saklanma yerleri, kediye, kimseye görünmeden dünyayı izleme imkânı tanır. Eğer ilgi çekici bir nesne – oyuncak veya av olabilir – kedinin önünden geçerse hızlı bir hamleyle saldırabilir ve tekrar güvenli çizgisine geri dönebilir.

Ayrıca, günde 20 saat uyuyan bir kedi için kutu en konforlu yerdir.

Peki ya ölü hayvanları eve getirme tutkusu?

Tüm kedi sahiplerinin alışageldiği bir sahnedir: kediniz sizin için bir hediye getirmiştir, tabii ki ölü bir fare!

Bu kaba görünen davranış çoğu kedi severin kafasını kurcalar. Tabağını mamayla doldursanız bile kediniz neden öldürmeye ihtiyaç duyar ve anlamı nedir?

Kedinizi soğukkanlı bir katil olarak yargılamadan önce onu bu davranışa iten dürtüleri hakkında bilmeniz gereken birkaç nokta var.

Kuş ve fare nüfusu üzerinden yapılan yeni araştırmalara göre, kediler doğanın ilk ve en önde gelen vahşi avcılarındandır. İddiaya göre kediler sadece ABD’de bile her yıl milyarlarca küçük hayvanın ölümünden sorumludur. Fakat bu onları kötü yapmaz, sadece etobur yaşam tarzına son derece iyi uyum sağladığını gösterir.

Yaklaşık 10.000 yıl önce evcilleştirilmelerine rağmen çiğ eti sindirmelerini sağlayan basit bağırsak sistemleri gibi vahşi atalarından miras kalan avlanma içgüdülerini de korumuşlardır.

Ancak çoğu kedi avını yemez, bazen onu öldürmez bile. En çok kısırlaştırılmış dişi kediler bu türden ürkütücü hediyeleri getirmeyi severler. Çünkü, vahşi doğada anne kediler eve yaralı avlarını getirerek yavrularına nasıl yenileceğini öğretirler. Evcil kediler de farklı değiller. Ancak modern çağda kısırlaştırılmış dişi kediler avcılık sırlarını aktaracak yavrulara sahip değiller.

Ölü hayvanları bahçenize bırakan kediniz aslında doğal anne ve öğretmen rolünü üstleniyor. Siz, yani onun sevgili sahibi, temsili aile rolünü üstleniyorsunuz. Siz bu fareyi asla kendi başınıza yakalayamazsınız. Kediniz bunu çok iyi bildiği için size fareyi hediye ederek, size iyilik yapıyor.

Kedinizi bu alışkanlığı yüzünden azarlamadan önce, davranışının ne anlama geldiğini düşünün. Çünkü, beslenmeden tutun da kedi kumunu kullanmaya kadar tüm davranışları, bir hayli gelişmiş olan hayata tutunma içgüdüsünden ibaret.

Furkan Avcı 
Kaynaklar: http://www.livescience.com/45461-why-do-cats-like-boxes.htmlhttp://www.livescience.com/34471-cats-dead-animals.html?li_source=LI&li_medium=more-from-livescience