Neden bilim? – Serap Şimşek Yavuz: Mikroorganizmaların peşinde koşma tutkum sürüyor

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Neden bilim? – Serap Şimşek Yavuz: Mikroorganizmaların peşinde koşma tutkum sürüyor

Bilim nedir? Bilim gerçeğin peşinde koşmaktır, insanı, tüm canlıları, doğayı, dünyayı, evreni anlama çabasıdır. Bana göre hayatta sıkılmadan yapılabilecek nadir uğraşlardan biridir.

Bilime dünya ve Türkiye neden gereksinimi vardır? COVID-19 pandemisi insanlık için çok katastrofik sonuçlara yol açsa da bilimin toplum, tüm dünya ve ülkemiz için hayati önemini, neden hepimizin bilime gereksinimimiz olduğunu hiçbir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde, açıkça göstermiş oldu.

Salgını sadece, bilimsel önerilere, gerekliliklere uygun şekilde yöneten ülkeler kontrol edebildi. Hastalığın tanımlanmasının üzerinden 1 yıl geçmeden, önceden var olan birikimin de yardımıyla etkili aşıların bulunmuş olması bilimin ve tıbbi araştırmaların tarihteki en büyük başarılarından biridir. Bu aşılarla şu anda milyonlarca insanın hayatı kurtarılıyor.


Ülkemizde bu süreçte ne yazık ki esas ve tek yönlendirici olarak bilimsel öneriler tercih edilmedi, bunun çok büyük zararını gördük, görüyoruz. Geçmişte aşı çalışmalarına destek vermemenin bedelini, yeterli aşıyı bulamayarak ödüyoruz. Bundan sonra yapılması gereken de hiç vakit kaybetmeden, koşulsuz olarak ve sadece bilimsel önerilerle süreci yönetmektir. Ülkemizde şu anda çok sayıda aşı çalışmasının yürütülüyor olması, bu çalışmaların desteklenmesi de salgından en büyük kazanımımız diye düşünüyorum.

Sizi bilime götüren temel saik neydi? Beni bilime yönlendiren en önemli iki şey merak ve bir şeyleri arayıp bulmaktan aldığım keyif diyebilirim. Mikroskop başında veya hastanın klinik özelliklerini değerlendirerek mikroorganizmaların peşinde koşmak, hele de bulabildiysem beni en çok heyecanlandıran, mutlu eden işlerden biridir. Özellikle enfeksiyon hastalıkları ve mikroplarla ilgili her türlü bilgiyi öğrenmek için halen çok çok büyük bir istek duyuyorum, öğrenme isteğimi hiç kaybetmemiş olmam en büyük avantajım diye düşünüyorum.

Popüler bilim yayıncılığının önemi? Toplumun bilim okur yazarlık seviyesinin yükselmesi, günlük hayatta karşılaşılan sorunların daha kolay algılanmasında, bunlara karşı doğru tavır geliştirilmesinde çok önemli. HBT gibi popüler bilim yayıncılığının artırılmasını bu bağlamda çok önemli buluyorum. Ek olarak özellikle çocuk ve gençlerin bilime olan merakını uyandırmada, onları bilim insanı olmak için motive etmede de bu tür yayınların oldukça etkili olduğunu düşünüyorum.

Dr. Serap Şimşek Yavuz