Nesli tükenmekte olan gelinciklere COVID-19 aşısı yapıldı

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Nesli tükenmekte olan gelinciklere COVID-19 aşısı yapıldı

ABD'de nesli tükenmekte olan siyah ayaklı gelincikler (Mustela nigripes) hayvanlara özgü deneysel bir COVID-19 aşısıyla aşılarını aldı. Bir zamanlar tamamen neslinin tükendiği düşünülen bu gelincik türünün Kolarado'daki yüz yirmi üyesinin aşılandığı açıklandı.

Gelinciklerin COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsüne karşı oldukça hassas olduğu belirtiliyor. Gelinciklerle yakın akraba olan bir tür olan vizonların yetiştirildiği çiftliklerde COVID vakalarının tespit edilmesinin ardından doğadaki vizonlar arasında da vakaların olduğu görülmüştü. Virüslerin farklı türler arasında yayılması mutasyonların ortaya çıkma ihtimalini artırdığından hayvanlar dünyasındaki vakalar dikkatle takip ediliyor.

Koronavirüsün hayvanlarda takibinin önemli olduğunu belirten aşı uzmanları, virüsün bir hayvan konakçıya geri dönüp mutasyona uğraması durumunda insanlarda oluşan bağışıklığı ortadan kaldırabileceğini belirtiyor.


Kuzey Amerika'ya özgü olan siyah ayaklı gelincik türü, soyu tükenmiş olarak kabul edilirken 1981 yılında birkaç üyesi keşfedildi. Doğal yaşamlarına kontrol altında devam eden bu gelinciklerin şuanki sayısının 370 olduğu tahmin ediliyor.

SARS-CoV-2 salgınının bu gelincikleri de tehdit edeceğinden endişelenen uzmanlar yaz sonunda deneysel bir COVID-19 aşısını uygulamaya başladı. İnsanlar için geliştiren COVID aşılarından farklı olan bu aşıda mRNA teknolojisi yerine virüsün başak proteinini ve bağışıklık tepkisini tetikleyen bir kimyasal madde kullanıldı.

Çalışma kapsamında aşılama uygulamasının tamamlandığı ve aşıda bir sorun çıkması ihtimaline karşı 60 gelinciğin aşılanmadığı belirtiliyor.

Aşılanmış siyah ayaklı gelinciklerde şimdiye dek bir sağlık sorunu ortaya çıkmadı ve yapılan testlerde kanlarında SARS-CoV-2 antikorlarının tespit edildi. Aşının gerçekten hastalığa karşı koruyucu olup olmadığının ise, insanlara yönelik denemelerin Faz III aşamasına eşdeğer olan etkinlik denemelerinin tamamlanmasından sonra belli olacağı ifade ediliyor.

Kaynak