Delta varyantının taşıdığı riskler

Koronavirus Öne Çıkanlar
Delta varyantının taşıdığı riskler

Bilimsel kodu B.1.617.2 olan delta varyantı aynı zamanda Hint varyantı olarak da biliniyor. DSÖ’nün bildirdiğine göre 80 ülkede yayılmış durumda. Bu varyantın aşılanmada büyük ilerleme kaydetmiş olan ABD ve UK gibi ülkelerde yeni bir dalgayı başlatacağından korkuluyor. Şu anda UK’de delta varyantının baskın olduğu ve vakaların %74’ünden sorumlu olduğu bildiriliyor. ABD’de ise bu oran henüz %10’larda. ABD’de Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü direktörü Dr. Anthony S. Fauci, aşılanmamış gençlerde bu varyantın hızla yayılduığına dikkat çekiyor.

UK’de yapılan araştırmalara göre delta varyantının alfa varyantına göre bulaş riski %60 daha fazla. Öte yandan İngiltere’de daha önce yaygın olan alfa varyantı daha önceki varyantlardan daha bulaşıcı idi. Delta varyabtının semptomları da alfadan farklı. Deltanın ilk belirtileri şöyle:

  • Başağrısı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Burun akıntısı

Bunlar DSÖ’nün açıkladığı ateş, sürekli öksürük, tat ve koku kaybı gibi klasik belirtilerden farklı. Uzmanlar delta varyantının semptomlarının genel soğuk algınlığı ile karıştırılabileceğine dikkat çekiyor.


Delta varyantı hastaneye kaldırılma riskini de ikiye katlıyor. Birleşik Krallıkta düşüş gösteren vaka sayılarının yeniden yükselmesi üzerine İskoçya’da sağlık yetkililerinden Jim McMenamin kısıtlamaları dört hafta daha uzattığını açıkladı. McMenamim’e göre vaka artışının nedeni delta varyantı. Aşılanmamış kişilerde delta varyantı hastaneye kaldırılma riskini yaklaşık iki misli artırıyor. Ne var ki delta varyantının alfa varyantına kıyasla risklerinin ne olduğu henüz tam olarak tespit edilmiş değil.

Bu arada FDA’den Dr. Scott Gottlieb, Pfizer-BioNTech ve Moderna gibi mRNA aşılarının delta varyantına karşı daha etkili olduğunu öne sürüyor. mRNA aşılarının etkililiğinin %88 olarak belirtilmişti. Sağlık yetkilileri iki doz arasındaki süreyi üreticilerin tavsiyesi olan 3-4 haftadan 12 haftaya kadar uzatma kararı aldılar. Amaç maksimum sayıda insanı kısmen de olsa aşılamak.

Reyhan Oksay

Kaynak