Yeni su arıtma sistemi: Biopipe

Öne Çıkanlar Teknoyaşam
Yeni su arıtma sistemi: Biopipe

Çevre dostu Biopipe üst düzey arıtım yaparak suyun bahçe sulama gibi ikincil kullanımlarda kullanılmasını sağlayan yeni bir sistem. Biopipe’ın mucidi 25 yaşındaki Enes Kutluca’ya göre sistemin belediyeler tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla her yıl atık suların toplanması ve arıtılması için gerekli olan 1,5 milyar dolardan tasarruf edilebilir.

 GEP (Uluslararası Girişimcilik Programı) tarafından ‘‘Türkiye’nin En İyi Projesi’’ ve JCI (Uluslararası Genç İş Adamları Topluluğu) tarafından ‘‘En Öne Çıkan Proje’’ olarak seçilen Biopipe, binaların atık borusuna bağlanan düşük maliyetli kıvrılmış plastik borulardan oluşuyor ve iç haznesindeki özel bir solüsyonda yaşayan bakteriler sayesinde herhangi bir kimyasal kullanılmadan tamamen organik olarak arıtım yapıyor. Böylelikle binaları foseptik kullanımından kurtarıyor ve bunun yanında ciddi su tasarrufu sağlıyor.

Günümüzde su kaynaklarının her geçen gün kirlenmesi, yer altı sularını kirlettiği için foseptik kullanımına getirilen kısıtlamalar ve arıtım tesislerinin gerek yatırım, gerek kullanılan kimyasal maddeler ve yüksek elektrik tüketimi nedeniyle maliyetli oluşu; Biopipe’ın tüm dünyada büyük bir ilgi görmesini sağladı. Ayrıca Türkiye’deki yerleşim merkezlerinin yüzde 40’ında kanalizasyon olmadığı düşünüldüğünde ve kanalizasyon olan yerlerin yarısında da arıtma sisteminin olmadığı düşünüldüğünde, Biopipe bu konuda hızlı bir çözüm olmaya aday gözüküyor.


Enes Kutluca, Bahçeşehir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü 2. Sınıf öğrencisi iken geliştirmeye başladığı KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı) destekli projesi ile Türkiye’nin en başarılı girişimcisi seçildikten sonra daha birçok ödülle onurlandırılmış ve şu anda sektörde Türkiye’nin yükselen girişimcisi olarak uluslararası bir ilgi kazanmış. Ayrıca ‘‘My Networked Life’’ isimli belgeselin Türkiye bölümü de Enes Kutluca ve Biopipe üzerine çekilmiş.

Japon devi Mitsubishi, teknoloji lisanslama ortak girişim anlaşması ile Afrika ve Asya kıtalarında Biopipe’ı satışa sunmuş durumda. Dünyadaki atık suların yüzde 90’ının arıtılmadan olduğu gibi doğaya verildiği ve arıtma merkezlerinin yüksek maliyetleri düşünüldüğünde dikkatleri üzerine toplayan Biopipe, 3 yıl içinde satış hacmini arttırmayı planlıyor.