Beynimiz yüzleri hatırlamada sanılandan becerikliymiş

Öne Çıkanlar Toplum
Beynimiz yüzleri hatırlamada sanılandan becerikliymiş

Cezai soruşturmalarda görgü tanıklığı önemli bir kanıt sayılmaktadır. Fakat insanlar bazen yanlış hatırlayabiliyor. Bellek araştırmacıları insanların iki ila üç yabancı yüzü akılda tutabildiklerini söyler. Fakat Monash Üniversitesi’nde Naotsugu Tsuchiya ve ekibi son çalışmalarıyla insan beyninin yedi yabancı yüzü hatırlayabildiğini buldu. Örneğin bir alışveriş merkezinde çocuklarını arayan ebeveynler çocuklarını bulmadan önce çok sayıda yüze bakıyor. Bu aramadan sonra anne babalar yedi yabancı yüzü hatırlayabiliyor.

Ancak yabancı yüzleri alışveriş merkezindeki doğru yerle ilişkilendirme ve görme sırasını hatırlama yetisi sınırlı. Yani gördüklerimizi aklımızda tutuyoruz ama yer ve zamana dikkat etmiyoruz. Ve akılda tutabilmek için ne kadar çok ayrıntı eklenirse, hatırlama o denli kısıtlı oluyor. Beynimiz her gün çok fazla veri alıp değerlendirdiği için, beynimizin hangi bilgileri kaydettiği ve bunlardan hangilerinin bilinçli olarak hatırlandığı bilinmiyordu. İşte son araştırma, pek de gerekli olmayan rastlantısal görüntülerin bile hemen silinmediğini bunun yerine bir yan belleğe ulaştığını kanıtlıyor. Bu açıdan bakıldığında görgü tanıklarının olay yerini veya zamanı kesin olarak hatırlamaları zordur. Ama belli başlı bir yüzü hatırlamaları cezai soruşturmalarda yararlı olabilir.

Kaynak: http://www.psychologicalscience.org/index.php/publications/observer/obsonline/more-than-just-faces-in-a-crowd.html