Genetik balıkta gökkuşağının tüm renkleri

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Genetik balıkta gökkuşağının tüm renkleri

Amerikalı bilim insanları genetik yöntemlerle inanılmaz bir renk zenginliğine sahip balık ürettiler. Balığın her cilt hücresi farklı bir renkte parıldıyor. Genetik zebra balığı sayesinde yüzlerce hücrenin, bir yaralanma halinde cildi nasıl bir arada iyileştirdikleri takip edilebilecek.

Duke Üniversitesi’nde Chen-Hui Chen ve Kenneth Poss ile çalışan ekip bu etkinin en küçük yüzgeç ucuna kadar işlediğini söylüyor. Renklendirme sayesinde her hücre bir tür barkoda sahip ve bu şekilde günlerce hatta haftalarca takip edilebiliyor. Uzmanlar doku yenilenmesini tamamen anlayabilmek için, her hücrenin ne yaptığını bilmek zorundalar. “Skinbow” olarak isimlendirilen bu yöntem, yenilenen bir dokudaki yüzlerce, hatta binlerce hücreyi bir seferde görünebilir kılması için atılan bir adım. Skinbow zebra balıklarının cilt hücreleri, rastlantı ilkesine göre kırmızı, yeşil ve mavinin çeşitli karışımlarında floresanlı proteinler oluşturuyorlar.

Bu şekilde yetmiş farklı renk tonu oluşarak komşu hücreleri birbirinden ayırıyor. Renkler sadece dıştaki cilt tabakasında görülüyor ve balığın tüm ömrü boyunca da hücrelerde kalıcı oluyorlar. Ekip yalnızca balığı üretmekle kalmayıp, görüntü serisini değerlendirmeye yarayacak yazılımı da geliştirmiş. Bu şekilde hücrenin izlenen her bölgesi için bir tür biyografi çıkarılabilecek. Buna hareketler, büyüklük ve biçim değişimleri ve cilt yaralanmalarına karşı gösterilen diğer tepkiler de dahil. Bu teknik daha önceleri beyindeki nöronları renklendirmek için geliştirilmişti (“Brainbow”). Sistem sonra diğer görüntüleme teknikleriyle kombine edilecek.


Kaynak: www.cell.com/developmental-cell/fulltext/S1534-5807(16)30072-7