İnsan burnunda yeni bir antibiyotik keşfedildi

Öne Çıkanlar Sağlık
İnsan burnunda yeni bir antibiyotik keşfedildi

Lugdunin olarak isimlendirilen madde, diğer antibiyotiklere karşı dirençli olan bakteri köklerini de öldürüyor.

Bilim insanları uzun bir süredir, Staphylococcus aureus türü metisilin (MRSA) dirençli bakterilerle mücadele etmenin yollarını arıyordu. Bu hastalık etkenleri büyük bir sorun, her yıl çok sayıda insan bu MRSA enfeksiyonu yüzünden yaşamını yitiriyor. Tübingen Üniversitesi’nde Andreas Peschel ile çalışan ekip, insanların üçte birinde bulunan Staphylococcus aureus bakterisinin burundaki mikrobiyolojik yaşam birliğini inceledi. Sağlıklı insanlarda bu bakteri sorun yaratmasa da hastalarda ve zayıf bünyeli insanlarda bakteri ölümcül tehlike yaratabiliyor.

Deneyler sırasında çok sayıda bakteri kökü Staphylococcus aureus ile bir araya getirilmiş. Burunda Staphylococcus lugdunensis bakterisi bulunduğunda MRSA popülasyonu neredeyse tümüyle ölüyordu. Bundan sorumlu olan maddeyi de bulan araştırmacılar bunu Lugdunin olarak isimlendirdi. Ve deneylerde bu maddenin antibiyotik dirençli diğer bakteri köklerinde de işe yaradığı saptandı.


Antibiyotikler genelde sadece toprak bakterileri ve mantarlar tarafından üretilir. İnsanın mikroflorasında da antibakteriyel madde kaynağının bulunabileceği düşüncesi ise yeni. Kimyasal açıdan bakıldığında Lugdunin yeni bir kimyasal madde sınıfını oluşturuyor. Özellikle de büyük bir halka yapısı dikkat çekici. Peschel etki mekanizmasının kaynağının da burada bulunduğu tahmin ediliyor.

Nature dergisinde yayımlanan diğer bir yazıda Boston Northeastern Üniversitesi’nden Kim Lewis ve Philip Strandwitz, söz konusu bulgunun yeni antibiyotik arayışında yeni yollar açacağını söylüyor. Bununla birlikte Lugdunin maddesinin klinik alanda kullanılmasında etki mekanizmasının zorluklar yaratabileceği de düşünülüyor. Zar gibi büyük hücre yapılarının sentezine yerleştiği için, hücreler için tehlikeli olabilir diyor araştırmacılar. Bu yüzden de Lugdunin maddesinin insan bedeninde yaratacağı olası yan etkilerin incelenmesi gerekiyor.

Kaynak: http://www.nature.com/nature/journal/v535/n7613/full/nature18634.html