Ağını 25 metre öteye fırlatabilen Darwin örümceği!

Öne Çıkanlar Video Yaşam Bilimleri

Darwin kabuklu örümceği (Darwin's bark spider) nehrin bir yakasından karşı yakasına, 25 metreden daha uzun bir mesafeye kadar ağını fırlatabiliyor.

BBC Earth geçtiğimiz hafta, 2015 yılında yayınlanan “Av (The Hunt)” belgeselinden bir video paylaştı. Belgeselde yer alan Darwin kabuklu örümceği şampiyon bir avcı. Ufak örümceğin ağları, günümüzde zırh, halat ve yanmayan kurşun geçirmez yelek yapımında kullanılan Kevlar’dan bile daha sert.


Ağını tekrar tekrar kullanıyor

Madagaskar'da yaşayan Darwin kabuklu örümceği 2009 yılında keşfedildi. Bir nehrin, gölün ya da ırmağın bir yakasından diğer yakasına, 25 metreye kadar ağını fırlatabiliyor, ağını nehrin karşı tarafına bağladıktan sonra, bir anlamda köprü oluşturarak, klasik yuvarlak örümcek ağının dev versiyonlarını yapıyor. Bu yuvarlak ağların çapı neredeyse 2 metreye varabiliyor. Araştırmacılar, görülmüş en büyük ağı 2010 yılında kaydetti. Bu ağ 2.8 metrekareyi kaplıyor.

Araştırmacılar, Darwin kabuklu örümceğinin, bu kadar uzun ağ örebilmesini sağlayan özel bir anatomiye sahip olup olmadığını henüz bilmiyor. Ancak Akron Üniversitesi'nden biyolog Todd Blackedge, bu örümceğin, diğer örümcekler kadar ip kullanmadığını ve ağ üzerindeki iplerin birbirinden oldukça uzak olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu örümcek, eski iplerini başka ağların yapımında tekrar kullanıyor ve böylece her seferinde sıfırdan başlamıyor.

Sadece 1 günde 32 av

Büyük ağlar, örümceğin bir kerede çok miktarda av yakalamasını sağlıyor. Bilim insanları, sadece bir günde, örümceğin ağına yakalanmış olan 32 mayıs sineği gözlemledi.

BBC Earth videosu da, örümceğin çamurlu bir nehir boyunca ilk kez ağ atışını ve sonrasında devasa ağlardan birini inşa etme sürecini gösteriyor. Rakip bir örümcek, onun ipliklerini kendi ağında kullanmak için çalmaya çalışıyor. Bu yüzden, Darwin kabuklu örümceği aceleyle ağı koparıyor. Sonra sabırla tekrar yeni bir ağ örmeye koyuluyor. Bu sabrın ödülü ne mi? Ağa yakalanmış en az bir tane mayıs sineği.

Kurşun geçirmez yelek malzemesinden 10 kat daha güçlü

Yapılan bir başka araştırmada, Darwin kabuklu örümceğinin ağlarının, diğer örümcek türlerine göre çok daha elastik olduğu ortaya çıktı. Bu ağ, kurşun geçirmez yeleklerin malzemesi Kevlar’dan 10 kat daha güçlü.

Darwin kabuklu örümceği başka özellikleri nedeniyle de oldukça ilgi çekici. Bu örümcek oral seks yapıyor. 2016'da Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre erkek örümcek, çiftleşmeden önce, ağzı ile dişinin cinsel organını uyarıyor. Bunu da, döllenme sürecini artırmak veya diğer erkek örümceklerin dişiye yaklaşmasını önlemek amacı ile yaptığı düşünülüyor.

Kaynak: https://www.livescience.com/59648-amazing-video-spider-shoots-web-80-feet.html