Dizide “bir lokma” dönemi

Edip Emil Öymen Y
Dizide “bir lokma” dönemi

Acaba Hollywood artarak hızlanan teknolojiye nasıl ayak uyduracak? New York Times, bu konuyu eşeleyen “Sinema filmi önümüzdeki 10 yılda nasıl hayatta kalır?” başlıklı uzun makalede 21 sinema yapımcısı, yönetmeni, oyuncusuna fikirlerini sordu.

Görüş belirtenler arasında, “Quibi” adlı yepyeni bir yayın biçimi planlayan Jeffrey Katzenberg (Dreamworks Animation kurucusu), en yenilikçi yanıtı verdi: “Sinema, iki saatte, tek oturumda seyredilen bir görsellik olarak başladı. Bir sonraki aşamada, televizyonda bir saatlik bölümlerde izleniyor. Üçüncü aşamada ise iki saatlik bir film, 7 – 10 dakikalık bölümlere bölünerek izlenecek.” [Quibi=Quick bite=Bir lokmalık, tadımlık].

Katzenberg ve ortağı Meg Whitman (Bilişim devi Hewlett-Packard HP eski CEO’su) Quibi’yi Nisan 2020’de mobil uygulama olarak sunmaya başlayacaklar. Sinema filmleri, diziler, videolar en çok 10 dakika sürecek kısa bölümler halinde çekilip yayınlanacak.


Amerikan haber/eğlence kanalı NBC ile işbirliği yapacak Quibi’de sabah ve akşam, “bir lokma haber” aynı anlayışla sunulacak.

Katzenberg ve Whitman’ın “NewTV” adını verdikleri şirkete 1 milyar dolarlık ilk destek 21st Century Fox, Disney, NBC, Sony Pictures, Warner Media, Viacom, eOne, ITV, Lionsgate, MGM, Alibaba, Goldman Sachs, JPMorgan Chase diye uzayıp giden kurumlardan geldi.

Bu isimler, “bak-geç, tıkla-geç” kuşağı için Quibi’nin, yeni bir mecra olacağına inandıklarını gösteriyor: YouTube ve Snapchat’ten bir tık daha kaliteli, ama Netflix ve benzeri Hulu’dan bir tık daha geride, ikisinin arasındaki boşluğu 25 – 30 yaş grubu için doldurma vaadi var. Şimdiki yayın biçiminde bir dizi/film, başından sonuna kadar gösteriliyor. Quibi’de, dizi/film en fazla 10’ar dakikalık bölümler halinde çekilecek. Böylece, gün içinde bir dizi/filmin bütününü izleyecek koşulları olmayanlar, vakit buldukça, Twitter veya Facebook, Snapchat, WhatsApp “bakar” gibi Quibi’deki bu bölümleri izleme fırsatı bulacaklar. Devrimsel nitelikli bu yenilikçi yayın biçimi hakkında ilginç bilgiler yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Katzenberg, Quibi’de “etkileşimli sinema” da düşündüklerini söyledi. Yani, Netflix’de tek bir kez ve daha önce deneysel sinemada, video oyunlarında uygulanan “izleyiciye seçenek sunan” teknoloji Quibi’de de olacak.

Edip Emil Öymen


Edip Emil Öymen