“Nikotin içeren her ürün zararlı”

Öne Çıkanlar Sağlık Toplum

Sağlığa Evet Derneği, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nde insanları sadece sigaraya değil, tütün ve nikotin içeren bütün ürünlere karşı uyarmayı amaçlıyor.

Tütün endüstrisi tarafından elektronik sigara, ısıtılmış yeni nesil tütün ve nikotin ürünleri sigaraya göre daha az zararlı ürünler olarak tanıtılıyor. Peki ama bu doğru mu? Yoksa elektronik sigara da sigara kadar zararlı mı?

Elektronik sigaranın zararları konusunda bilimsel kanıtlar artıyor


Amerikan Toraks Derneği'nin geçtiğimiz Mayıs ayındaki kongresinde, en güncel araştırmalara yer verildi, elektronik sigara ve nikotin içeren tüm ürünlerin önemli sağlık tehditleri oluşturduğu ortaya konuldu. Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bu araştırmaların sonuçlarını şu şekilde özetledi:

-Gençlerin büyük bir kısmı elektronik sigaraya tatlandırıcı aromalar nedeniyle başlıyor.

-Kronik obstriktif akciğer hastalığında (KOAH) sigaraya bağlı uzun sürede ortaya çıkan tomografi değişikliklerinin, elektronik sigara kullanıcılarında erken dönemde başladığı gösterildi.

-Sigara dumanı, nikotin, elektronik sigara sıvısı ve nikotin karışımının solunum hücrelerinin erken ölümüne yol açtığı kanıtlandı. Elektronik sigara içeriklerin akciğerlerinde iltihaplanma olasılığının yüksek olduğu anlaşıldı.

-Sigara, nargile ve elektronik sigara içicileri ile hiçbirini kullanmayan kişilerin mukuslarında, iltihaba neden olan kimyasallar ölçüldü ve elektronik sigara içicilerinin en yüksek oranda iltihap maddeleri  taşıdıkları gösterildi.

-Sigara dumanına maruz kalanlar ve KOAH’lı hastalarda saptanan iltihabi balgam proteinleri elektronik sigara içicilerinde de saptandı.

-Elektronik sigaraların, burun mukozasında kistik fibrozisli hastalarda görülen tuz denge bozukluklarının meydana geldiği saptandı. Bu etkilerin klasik sigaradan fazla olduğu görüldü.

-Elektronik sigara sıvı aromalarının, astımlı hayvanlarda farklı derecelerde iltihap oluşturduğu gözlendi.

-Elektronik sigaraya maruz bırakılan farelerin çevresel damarlarında bir saat içinde %31 daralma oldu. Elektronik sigaranın damarlarda işlev bozukluğu yaptığı saptandı.

-Elektronik sigara buharı, klasik sigara dumanı ve oda havası solutulan farelerin akciğerleri incelendiğinde, elektronik sigaranın akciğer dokusuna klasik sigara kadar zarar verdiği saptandı.

Bilimsel çalışmalar elektronik sigara ve nikotin içerikli ürünlerin sigaraya güvenli bir alternatif olmadığını ortaya koyuyor.

Sigara üretimi ve tüketimi hızla artıyor

TAPDK'nın resmi verilerine vurgu yapan Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek "2010 yılından itibaren sigara üretimi her yıl bir önceki yıla oranla daha da artıyor. 2016 yılında üretilen ve satışa sunulan sigara miktarı Ulusal Tütün Kontrol Eylem Planının yapıldığı 2008 yılını dahi aştı" diye konuştu.

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ayrıca, "Derneğimiz tütün ve nikotin ürünlerinin hepsine hayır diyor ve insanların akciğerlerine sadece temiz hava solumasını öneriyoruz. Karar vericilerin, zararın azaltıldığı iddia edilen hiçbir ürüne izin vermemelerini ve tütün kontrol mevzuatı uygulamasından ödün vermemelerini istiyoruz” dedi.