İBB Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu “İki Efendinin Uşağı”

Duyuru ve Etkinlikler
İBB Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu “İki Efendinin Uşağı”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Carlo Goldoni’nin yazdığı, Rekin Teksoy’un çevirdiği, Aslı Öngören’in yönettiği İki Efendinin Uşağı adlı oyunu seyirciyle buluşturuyor.

Pantolone, kızı Dottore'yi oğlu Slvio ile evlendirmeye karar vermiştir ve evinde bir tören düzenler. Gençler birbirlerine aşıktır ancak daha önce Pantolone'nin kızını evlendirme sözünü verdiği ve öldüğünü sandıkları Federico Rasponi'nin bu törene gelmesiyle işler karışır. Sözlü gelenekten beslenen İtalyan Halk Tiyatrosu Commedia Dell Arte’nin seçkin örneklerinden biri olan ve uşak Truffaldino’nun kurnaz hazırcevaplığı ile ilerleyen oyun izleyicilerine keyifli bir seyir sunuyor.

Oyunun yönetmeni Aslı Öngören İtalyan halk tiyatrosu Comedia Dell’Arte’nin önemli örneklerinden “İki Efendinin Uşağı”nı şöyle anlatıyor: 


“Commedia Dell’ Arte, 16. yüzyılda, İtalya’da doğan,  diğer Avrupa ülkelerine de yayılan bir halk tiyatrosu. Profesyonel oyuncunun yaratıcılığını, yeteneğini, marifetini merkeze koyan bir tiyatro. Kendi oyunlarını hazırlayan, hikâyeyi metinsiz olarak doğaçlayan oyuncuların tiyatrosu.  Daha sonra İtalya’da bu türün özelliklerine dayanarak oyunlar da yazıldı. Carlo Goldoni’nin yazdığı  “İki Efendinin Uşağı” bunların en bilineni.

İki Efendinin Uşağı gibi bir klasiği, Şehir Tiyatrosu’nda, son oynanışından 30 yıl sonra sahnelerken, bu müthiş komediyi seyircimize tekrar tanıtmak ilk hedefimiz oldu. Oyuncunun merkezde olduğu Comedia dell’Arte yoluyla, kendimize ve birbirimize biraz gülebilme, yüzyıllar süren zorlu meslek yolculuğumuzu anımsama isteğimiz de bambaşka bir boyut kattı çalışmamıza.

Fransız tiyatro sanatçısı Lecoq, Comedia dell’Arte’yi tanımlarken “çocukluk sanatı” terimini kullanıyor.  Bu terim, sahnelemede bizim de kaldıracımız oldu. “Çocukluk sanatı” tanımlaması, çok boyutlu olmakla birlikte; komediye giden yolda, algı, hız, sahicilik, değişkenlik ve şaşırtıcılık gibi alanlarda yepyeni kapılar araladı bizlere.

Bir yandan Comedia dell’Arte’nin tanınmış tiplerini, maskelerini, fiziksel tiyatro yolculuğunu araştırırken, bizim geleneksel tiyatromuzla da benzeşen yönlerini keyifle gözlemledik. Ama bu tarz tiyatronun kendine özgü temellerinden hareket etmeyi seçtik. Oyuna eklediğimiz şarkılar ve önsöz, umalım ki, hayal ettiğimiz katkıyı sağlamış olsun. Şarkı sözlerini yazarken kimi zaman değişik Comedia dell’Arte metinlerinden, kimi zaman da hikâyenin ve rol kişilerinin çağrıştırdıklarından hareket ettim. Grup Gündoğarken bu sözleri,  yaşayan, soluk alan ezgilere dönüştürerek, oyunumuza çok şey kattı.”

Şarkı sözlerini Aslı Öngören’in yazdığı, müziğini Grup Gündoğarken’in, sahne-kostüm tasarımını Eylül Gürcan’ın, ışık tasarımını Mustafa Türkoğlu’nun, hareket düzenini Hamit Erentürk-Aslı Öngören’in yaptığı, fotoğraflarını Nesrin Kadıoğlu’nun çektiği oyunda Ali Murat Altunmeşe, Çağlar Ozan Aksu, Dolunay Pircioğlu, Eraslan Sağlam, Hamit Erentürk, Murat Bavli, Murat Coşkuner, Müslüm Tamer, Seda Çavdar, Volkan Öztürk, Yeliz Gerçek, Yılmaz Aydın rol alıyor. 

Oyun, 29 Ocak-1 Şubat 2020 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.