İnsan Hakları Günü’nde eğitim hakkı

Duyuru ve Etkinlikler

İstanbul Liseleri Felsefe Kulüpleri Platformu’nun gelenekselleştirdiği, farkındalık oluşturma amacıyla İnsan Hakları Günü kutlaması bu yıl Hisar Lisesi ev sahipliğinde 7 Aralık’ta yapıldı. Teması “eğitim hakkı” olan etkinlikte altı alt başlıkta, on dört okuldan katılan yüz yirmi öğrenci atölye çalışmaları gerçekleştirdi.

Etkinliğe Türkiye Felsefe Kurumu ve Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi de katıldı. Kuçuradi açış konuşmasında, “İnsanlar arasındaki farklılıkları görmek kolaydır ama insanların ortaklaştıkları yanlarını görmek ancak eğitimle mümkün olabilir” diyerek laikliğin sadece dinler karşısında eşit mesafede durmakla sınırlandırılamayacağını, kültürler karşısında da insan hakları temelinde, değerlendirme yapmak gerekeceğine de vurgu yaptı. Kuçuradi, “Değer bilgisine sahip olan kişi, herhangi bir din ya da kültürün değer yargısına göre değil, insan hakları temelinde geliştirilen ortak ölçütlerin gereklerine göre davranma becerisi gösterebilir.” dedi.

Etkinliğe katılan Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Erktin de yaptığı atölye çalışmasında; sınavların sınamaya çalıştığı şeyin hangi kriterlere dayanarak, neyi ne ölçüde ölçebileceğine dair atölye yaptı.


Diğer atölyeleri: Yusuf Sidar Şahin “Eğitimin geleceği var mı?”; Mehmet Salim Şirin “Eğitim Ütopyaları ve Alternatif Okullar”; Ebru Yıldırım “İdeoloji ve Eğitim”; Nilüfer Kosif “Eğitim Toplumu Değiştirebilir mi?”; Simay Kırca “Ekoloji ve Eğitim Hakkı” başlıklarıyla yürüttüler.

Son toplu oturumda bütün atölye grupları bir araya geldi. Temsilciler aracılığıyla altı atölyede gerçekleşen çalışmalar paylaşıldı.