“Biz adamımızı yüzünden tanırız”

Editör ne diyor?

Herkese Bilim Teknoloji dergisinin son sayısındaki (Sayı 29) "Bu Hafta" başlığı ile yayımlanan Editör yazısını sunuyoruz...

Hep aramızda konuşuruz, özellikle de iktidardaki siyasetçilerin son yıllarda artık tipik bir çehreye sahip olduklarını belirtir ve üstüne üstlük bir de bıyık modalarıyla, kılığı kıyafetiyle hemen tanınır ve bilinir olduklarını söyleriz. Tabii genellikle!

Peki, bu ne kadar doğru? Bu yaygın inanışı Bahçeşehir Üniversitesi’nen Prof. Dr. Yılmaz Esmer ve arkadaşları test etti. İyi bir deney geliştirdiler. Deneklere AKP ve CHP il başkanlarından ‘tarafsız’ fotoğraflar sundular ve ‘hangisine oy verirdiniz’ sorusundan tutun, ‘hangisinin evini kiracı olarak tutarsınız’a varıncaya kadar sorular sordular. Tam 4 deneyin sonuçları sizce nasıl sonuçlandı?


Deneklerin tuttukları parti ile seçtikleri politikacı örtüştü mü, yüzde kaç örtüştü? Bu ilginç araştırma ve sonuçlarını dergide okuyacaksınız.

Seçmen tercihleri konusunda yazılan bilimsel kitaplarda şu görüşlere yer veriliyor. Bu konuda çeşitli düşünürlerin seçmen ve seçimler üzerine görüşleri vardır. J. S. Mill ve Rousseau, ideal olanı şöyle açıklar: Tartışarak, bilgilenerek yapılan seçimlerde oyların bu tartışmalara göre verilmesi gerekir. Seçimler bilgilendirme ve mantıklı kararlara dayanır. Ama modern demokrasilerde bu standartlara ulaşılamadığı, nüfusun bazen yarısının oy vermeye gitmediği belirtiliyor. Bizdeki kamplaşma, artık seçmenin kendi kampının adayını tanımaya kadar vardı.

Anadolu’yu çağdaşlaştırma projesi

Doğan Kuban, işin peşini bırakmıyor! İstanbul’un ülkenin kalkınmasını ve refaha ulaşmasını engelleyici ve yaşanmaz bir büyüklüğe ulaştığını, giderek de büyüdüğünü yazdı ve büyük ilgi çekti. HBT yazarları, Bayram Ali Eşiyok, Kuban’ın izinden giderek, İstanbul için ekonomik rakamları açıkladı ve öneride bulundu.

Kuban bu sayımızda, bu kez, İstanbul’a göçü azaltmak ve ekonomik faaliyetin bu kentten Anadolu’ya dağılması için Anadolu’yu sanayileştirmeye ve çağdaşlaştırmaya yönelik bir taslak program sunuyor. Şüphesiz Anadolu’nun sanayileşmesi için çok çalışma yapıldı. Fakat bu konu tartışma gündeminden çoktan çıktı. İktidarın Anadolu’ya yatırımı teşvik programlarının hiçbiri tutmadı. Tam tersine ekonomi İstanbul’da yoğunlaşmayı sürdürdü.

Şimdi her şeyi yeniden tartışmalıyız. Kuban’ın program taslağı okunmalı.

Nobel Ödülleri

Geçen haftaki dergide Tıp ödülünü duyurmuştuk. İç sayfalarımızda Fizik, Kimya ve Ekonomi ödüllerini ve veriliş gerekçelerini öğreneceksiniz.

Yazarlarımızdan Müfit Akyos ‘İnovasyon ne değildir’i yazdı. Tanol Türkoğlu, dijitalleşmeye edebiyat açısından baktı. Bozkurt Güvenç, ‘kimlik ile kişilik, ya da çeşitlilik içinde birlik’ konusunda ilginç önerilerde bulundu. Bayram Ali Eşiyok, Kuban’ın önerisine destek çıkar tarzda, sanayinin yapısal sorunlarının nasıl arttığını inceledi. Erhan Karaesmen bilim ve sanatı birleştiriyor. Mehmet Doğan, kimya sanayinin nerelere yönelmesi gerektiği konusunda önerilerde bulunuyor. Ve daha bir sürü yazar, yazı, haber ve bilim ve teknoloji dünyasından ilginç haberler, derlemeler.

HBT dünyayı ayağınıza taşıyor ve ülkemizin de gerçek sorunlarını tartışıyor. Geleceği kuruyoruz, hep birlikte ve el ele... Yaygınlaştıkça dergi ve paylaşıldıkça büyüyeceğiz.

Herkese sevgi ve saygı, gelecek sayıda yine birlikte olmak üzere…

Soru: HBT'ye nasıl ulaşabilirim?

• Dergimizi, Migros, Carrefour, D&R gibi zincir marketlerde, merkezi yerlerde ve dergi satan gazete bayilerinde bulabilirsiniz.
• Web sitemizdeki dağıtım listemiz güncellendi. Size en yakın noktayı bulabilir ve dergiyi alabilirsiniz: www.herkesebilimteknoloji.com/dagitim-listesi
• Dijital veya basılı dergi için abone olabilirsiniz: www.herkesebilimteknoloji.com/kayit-ol

İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ederiz.