Cinsellik giderek cazibesini mi kaybediyor?

Editör ne diyor?

İlginç bir konu ile karşınızdayız bu hafta: Cinsellik. Daha doğrusu cinselliğin giderek eski cazibesini kaybettiğine ilişkin bazı bilimsel bulgular ve bunun nedenleri üzerinde duruyoruz. Yeni araştırmalara göre, insanlar artık cinselliğe eskisi kadar ilgi duymuyor ve zaman ayırmıyor. Gençler bile daha az masturbasyon yapıyor! Kendini aseksüel olarak tanımlayanların sayısı da artışta. Bilim insanlarına göre bunların nedeni sosyal medya, bilgisayar oyunları ve pandeminin yarattığı olumsuzluklar da olabilir.

Konu önemli, çünkü cinselllik, üremeyi sağlamasının yanı sıra, insanların bilişsel işlevlerini, mutluluklarını ve yaşam kalitesini bütün olarak artıran sağlıklı bir faaliyet. Bilim insanlar doğal olarak bu kadar önemli bir faaliyetin itibar kaybetmesinden kaygı duyuyor. Üstelik bu sorun Japonya’dan Avrupa’ya, Avustralya’ya kadar geniş bir coğrafyada yaygın. ABD’de bu konuda neler olup bittiğini inceleyen bir çalışma, 2009 ile 2018 yılları arasında partnerli cinsel ilişkilerin yanı sıra, ergenlerin de mastürbasyona eskisi kadar zaman ayırmadıklarını ortaya koyuyor.

Ve Türkiye’den de uzmanlara sorduk. Bu konuda bilimsel bir araştırma yok açıkçası. Ancak danıştığımız uzmanlar da cinselliğin benzer şekilde düşünüyor.


Peki neden? Üretken cinselliğin sonu mu geliyor? Korona pandemisi önemli bir faktör ama başka hangi tetikleyiciler var. Dijital dünya örneğin; ne kadar etkili? Prof. Dr. Mehmet Sungur; Prof. Dr. Gökhan Oral ve Prof. Dr. Emre Akkuş neler diyor? Reyhan Oksay hazırladı.

Havaya uçan bir ada

Hunga Tonga volkanik patlaması: son 30 yılın en büyüğü. 15 Ocak’ta Pasifi k ada ülkesi Tonga’nın açıklarında yaşanan sualtı volkan patlaması, dünyanın dört bir yanındaki kıyıları etkiledi. Tüm Dünya’ya böylesine hızla yayılan, yanardağ kaynaklı bir olay daha görmemiştik, diyor bilim insanları. 1945’te Japonya’nın Hiroşima kentine atılan atom bombasının gücünün 500 katından daha fazla olduğu hesaplanan olağandışı patlama araştırmacılara su ve lavın nasıl etkileştiğini inceleme fırsatı sunuyor. Türkiye’de aktif volkan var mı? Batuhan Sarıcan hazırladı.

Korona...Neler oluyor?

Nosebo etkisi, plasebo etkisinin olumsuz versiyonu. Yeni bir araştırmaya göre COVID-19 aşılarının yan etkilerinin üçte ikisi nosebo etkisi. Omikron enfeksiyonundan sonra hatırlatma dozu gerekli mi? 2023 yılında COVID ve grip aşıları tek aşı altında birleştirilecek... Hepsi sayfalarımızda.

Kripto dünyası doludizgin. Tanol Türkoğlu ‘DEFİ’nin sahipleri’ başlıklı yazısında ‘Kripto dünyasında yapılacak işlemlerin kredi kartı sistemleri hızında olması neden isteniyor?’ diye soruyor ve en önemlisi “herkes kendi bankasını mı kuruyor”, sorusunu gündeme getiriyor. Grafik Bilgi’de de yine kripto var. Kripto para madenciliğinde kartlar yeniden dağılıyor; Çin madencilik faaliyetlerini azalttı, yerini Kazakistan aldı. Kazakistan’daki huzursuzluk ise, küresel bitcoin madenciliği ağının beşte birini çökertmiş durumda.

Doğan Kuban hoca ‘Bizim toplum Batı uygarlığının dışında kalmaya da korkuyor, içine girmeye de korkuyor. İçinde bulunduğu durumun, kendi güncel iradesi dışında, bir tarihi süreç içinde saptanmış olduğunun farkında da değil..’ diyerek uygarlık açmazını anlatmış yazısında.

Özlem Kayım Yıldız ‘Unutulan bir düşünce nereye gider?’ diye sorarak bizi unutmanın hem olumlu hem de olumsuz dehlizlerine yöneltiyor. Nihayetinde unutmak eylemi bir nöroplastisite mekanizması; peki neden unuturuz?

Müfit Akyos kuantum bilgisayarlar konusunu bu hafta da sürdürdü. Gelecek kuantumda ve konu son derece önemli.

Umutsuzluğa yer yok: Evet sorunlar büyük, ama dünyamız önemli gelişmeler kaydetti. Temiz enerjilere ve araçlara verilen önemli devlet destekleri bu endüstrileri hızla geliştirdi ve yaygınlaştırdı. Birçok ülke, karbon vergileri, temiz enerji standartları, ARGE’ye çok daha fazla yatırım gibi olumlu adımları atıyor ve karbon salımını hızla azaltıyor. Erdal Musoğlu yazdı.

Türkiye’nin sağlığı ne durumda?

Türkiye’de sağlığın mutluluk kaynağı olduğunu belirtenler yüzde 70,9 ile zirvede yer alıyor. Bununla birlikte mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı, 2019 yılında %52,4 iken 2020 yılında %48,2’ye düşmüş. Rakamlar sağlığın bir boyutu olarak mutluluğun, birçok sebeple ülkemizde azaldığını gösteriyor. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Fırat Kara geçtiğimiz haftalarda başladığı yazı serisini bu hafta da sürdürdü.

Sağlıklı yaşamın anahtarı doğru beslenme. Son bilimsel bulguların ışığında işte unutmamanız gerekenler. Bilim ve Beslenme’de.

E-atıkları önlemenin ilk adımı: Onarım

Parçaları onarılabilecek ve değiştirilebilecek akıllı telefonların üretilmesi çok önemli. AB’nin Döngüsel Ekonomi Eylem Planı kapsamındaki “onarım hakkı” sistemi Avrupa’da şimdiden birtakım değişiklikleri tetikliyor.

Zamanın ileriye doğru akışı fiziğin en büyük gizemlerinden biri. Peki neden? Kozmos ile ilgili en derin 13 soru başlıklı yazı dizimizin bu haftaki konusu.. Rita Urgan derledi.

Nomofobi çağımızın modern fobisi mi? Cep telefonundan mahrum olma korkusu olarak tanımlanıyor nomofobi. Kültür Koleji Fen Lisesi’nden rehber ve psikolojik danışman Elif Kaleli yazdı. ‘Ergenlerin yeni sınavı: Nomofobi mi yoksa sosyal Fobi mi?’ diye soruyor.

Kunduzlar, akarsularda kütükler ve çamurla barajlar inşa edebilen yetenekli mühendisler. Ve su yönetimi konusunda kunduzlardan öğreneceklerimiz var. Hayvanlar Dünyası’nda. Murat Altaş hazırladı.

Araştırma gündemine bakın

Multiple Skleroz hastalığından bir virüs mü sorumlu? Doğu Afrikalı Homo sapiens... Meğer sanılandan çok daha önce yaşamış.. Antartika’daki buz balığının gizemi.. Okyanuslarda yeni sıcaklık rekoru kırıldı... Tapirlerin de soyu tehlikede... Evrenin en büyük 3D haritası çıkarıldı... Araştırma Gündemi yine dopdolu. Nilgün Özbaşaran Dede hazırladı.

En uzun süre hiç durmadan nereye yağmur yağmış? Meraklı Çocuk’ta. Mercan Bursalı hazırladı.

Şu soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak yeni bilim ve teknoloji haberleri yazı ile yanınızdayız. Hepinize keyifli okumalar. HBT siz okurların desteğiyle sürüyor. Teşekkür ederiz, genişletmeliyiz okur çevremizi, HBT ile birlikte, bilimsel düşünme ve eleştirel bakış da yayılacaktır, hepimizin en büyük ihtiyacı olan..

Sevgilerimizle, haftaya buluşmak üzere.. Perşembeleri İstanbul’da, Cumaları ise tüm Türkiye’deyiz…