Soğuğa ve sıcağa karşı klimalı ceket ister misiniz?

Editör ne diyor?

Uçaktasınız, henüz pistte, kalkışı bekliyorsunuz. İçerisi çok sıcak, üzerinizde bir gömlek var. Yanınızdaki bey ise kalınca ceketi, gömleği ve kravatına rağmen en ufak bir terleme ya da bunalma belirtisi göstermeden dimdik oturuyor. Tepenizdeki havalandırmaya uzanıyorsunuz kendiniz için, komşunuza da soruyorsunuz: "Açayım mı sizinkini de, çok sıcak..."

Şöyle bir yanıt geliyor "Yoo, ihtiyacım yok. Ceketim klimalı, yaz kış çalışır! Şimdi soğutmalı modda, bir sorun yaşamıyorum… Soğuk olduğunda da sıcak moda geçiyorum…"

Gerçekten öyle mi diye düşünürken, eliniz ceketine uzanıyor, bir sorun yok gibi gözüküyor. O esnada size dönüp şöyle diyor: "Sipariş verirseniz size de yaparım!"  Olay kopuyor, karşılıklı gülüşüyorsunuz.


Yanınızda Ali Akurgal olunca bu tür esprilere hazır olmalısınız. Siz de ona, "Hayır Ali Bey, almayayım, ben ilkbahar, yaz, kış ceketlerini kullanmayı tercih ederim. Hem sizin gibi böyle klimalı bir ceketi dört mevsim giymekten de kurtulmuş olurum. Siz güle güle kullanın."

Ali Akurgal bir teknolojik çözüm ortağı. Sorunu götürüyorsunuz, mekanik, elektronik vb. eviriyor çeviriyor, üzerine istiharelere yatıyor ve bir süre sonra size bir çözümle geliyor. Üzerinde tartışıyorsunuz, aklınıza yatıyorsa size bir prototip üretiyor.

Bir fenomen

Teknoloji alanında ülkemizin fenomenlerinden biridir Ali Akurgal. Çok hikâyesini dinledik. En son "yeniden yarattığı" tekerlek çözümünü kapağımıza taşımıştık. Patenti alınmış, ama bizim otomobil sektörü ve ayrıca ortaya atılan 5 babayiğit şirketten, yöneticilerinden vb. hâlâ bir ilgi bekliyor. Okumadılar, duymadılar mı yoksa?

Akurgal kapak konumuz. Sayfalarımızın izin verdiği ölçüde kendisini sorguya çektik, hem geçmişi hem de geleceği konuştuk. Cemre Yavuz’un röportajında kendisini köşe yazılarının ötesinde tanıyacaksınız.

Peki, HBT sayfalarında başka neler var?

Kuzey Kore’nin nükleer denemesinin bir dağın zirvesinde yarım metre çöküntü meydana getirdiği haberi bilim dünyasında büyük ilgi uyandırdı. Biz de gelişmeleri sizler için özetledik. Yoksulluk ve yoksunluk içinde Türkiye’de 7,5 milyon çocuk yaşıyor. Bayram Ali Eşiyok bu önemli konuyu nedenleri ile birlikte ayrıntılı biçimde ele aldı.

Doğan Kuban hocanın bu haftaki yazısının başlığı  “Uygar olamamanın sersemliği”. 20. yüzyılın en önemli fizikçilerinden olan Richard Feynman’ı doğumunun 100. yılında en önemli 10 sözü ile anmak istedik. Müfit Akyos Politikbilim'de bilim hasadının yapılacağı özerk ve özgür üniversiteler inşa edilmeden evrensel bilim dünyasının asli bir üyesi olmamızın olanaksızlığı üzerine yazdı. Tanol Türkoğlu’nun Dijital Kültür'ü ise ulusal eğitim sistemleri üzerine...

Genç HBT sayfamızda bu hafta İstanbul Ataşehir’deki Nuri Cıngıllıoğlu Meslek Lisesi öğrencilerinin TÜBİTAK onaylı projelerinden yola çıkarak okulun 3 yılda geçirdiği dönüşümü ele aldık.

Sağlık sayfalarımızda bu hafta Koç Üniversitesi Hastanesi Pediatri Bölümü’nden Prof. Dr. Zeynep Seda Uyan “Çocuklarda Öksürük” sorununu ele alırken, Dr. Filiz Yarımcan Sağlam (İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi) “Tedavi Edici Kan Ürünleri Nasıl Edilir?” konusunu yazdı. Siz de saç dökülmesinden şikâyet ediyor musunuz? O zaman araştırma gündemine mutlaka göz gezdirin.

Beslenme sayfamızda en iyi beslenme düzeni nasıl olmalı sorusuna yanıt aradık. İlgiyle okuyacağınıza eminiz.

Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Dr. Hacer Gülşen, Darülbedayi yani şimdiki adıyla İstanbul Şehir Tiyatroları hakkında 1919 yılında yayınlanmış bir röportajı yazdı.

“Isınan dünyanın kaybolan türlerini” Batuhan Sarıcan yazdı. Antik Yakın Doğu’da ayinlerde kenevir kullanıldığını duymuş muydunuz? Ya da bundan 100 bin yıl öncesinden kalma taşların üzerinde “Hashtag”ler bulunduğunu?

Geçen Cuma HBT toplantılarının 5.sini gerçekleştirdik. Prof. Dr. Cem Say ve Tanol Türkoğlu “Robot Başkan” üzerine bizleri keyifli ve düşündürücü bir zihinsel yolculuğa çıkardı. Bahçeşehir Üniversitesi’nin Beşiktaş’taki yerleşkesindeki panelimiz ilgiyle izlendi ve Facebook sayfamızdan canlı yayın yapıldı. Dijital Kültür ve Yapay Zekâ Konferansları’na yaz dönemi boyunca ara verdiğimizi ve Eylül’de yeniden başlayacağımızı da duyuralım.

Önümüzdeki Cuma buluşmak üzere, sevgiyle.