Koronavirüs, virüslerin evriminde korkutan gelişmeler, gerçekler ve “komplo var mı abi onu anlat”

Editör ne diyor?

Ortalığı kasıp kavuruyor, hem koronavirüs hem de üzerine kurulan komplolar.. Henüz hiçbir bilimsel araştırmanın desteklemediği “laboratuvar ürünü” üzerine kurulan yazıları millet seviyor. Koronavirüs üzerine normal haberlerin adeta cazip taraf yok. “Yahu kardeşim bize perde arkasını anlat, bırak bu normal haberleri..” der gibi millet.. Sosyal medyaya bunlar pompalanıyor, kurgu, kurgu, kurgu... Hayatında bilim yazısına bir kere bile yer vermemiş, sosyal medyacılar ve YouTube televizyoncuları, birden koronavirüsçü kesildi. Ama doğrusuyla değil, eğrisiyle uğraşıyor ve henüz kanıtı olmayan savlarla yeldeğirmenlerine saldırıyor.

Biz bilim dergisiyiz; bilimsel araştırmalar ne diyor, sadece buna kulak verebiliriz. Bu çerçevede Prof. Dr. Haluk Ertan’ın koronavirüs üzerine yapılan araştırmalara dayanan kapsamlı bir yazısını sunuyoruz sizlere. Ek olarak bu konu üzerine yayılan komplolar ve gerçekler var! Ayrıca Çetiner de konuya eğildi. İlginç sorular köşesinde de genel olarak virüsler var..

Yazarlarımız işbaşında                                                                                 


Doğan Kuban hocamızın yazısı Türkiye’nin temel krizinde eğitimin rolü üzerine... Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Kadircan Keskinbora geçen hafta başladığı “özel bir meslek, yitik bir sanat, düşünmeye davet” başlıklı doktorluk mesleğini irdeleyen yazısının ikincisi sayfalarımızda.

Serçe, kaz ve baykuşların bir Tyrannosaurus ile ortak noktası nedir? Şaşırmayın. Bugünkü modern kuşların kökeninin bir dinozor grubuna dayandığını biliyor musunuz?

İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Doç. Dr. Hacer Gülşen “Vatan Sevgisi” üzerine yazdı.

İklim değişikliğinin etkileri artık günlük yaşamımızda iyice belirgin. Son araştırmalar günlük hava durumunun bile iklim değişikliği ile doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.

Tanol Türkoğlu’nun Dijitalem’in bilişim dünyasındaki gelişmeler, ilginç bilgilerle yine dopdolu. Bilim ve Beslenme sayfamızda iyi bir et marinasyonu için ipuçlarını bulacaksınız. Ali Akurgal, yapay zekâ uygulamalarıyla ilgili itirazlarını yazdı: Henüz zekâları eksik!

Stres saç döküyor, ama...

Stres saçları nasıl beyazlatıyor? Hava kirliliği ile nezle arasındaki ilişki, dünyanın en eski mantarı, bilim insanlarının mumyaya ses kazandırması araştırma gündemi sayfalarımızda...

Erken çocukluk döneminde sığınmacıların okula uyum süreçleri üzerine önemli bir araştırma var. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’nden iki bilim kadını Şenay Türker Üçüncü ve Prof. Ebru Aktan Acar yazdı.

Sağlıkla ilgili ilginç gelişmeleri özetledik sizlere: Kan proteinlerinin yaşımızı ele vermesi, depresyonun beyindeki beyaz maddeyi de değiştirmesi...

Grafik Bilgi’de insanlık tarihinin yüzölçümü olarak en geniş uygarlıklarına ait bir sıralaması var. Henüz bizde pek bilinmiyor ya da medyatik hale gelmedi ama ABD bu virüsün etkisinde. Son birkaç ayda okullar bu salgın nedeniyle öğretimi kısa aralar bile verdi. Adı norovirüs yani mide gribi, Yağmur Kan bu virüsü yazdı.

Merakınızı çaldırmayın!

Geçen cumartesi günü Merak üzerine konferanslarımızın 4.’sünü gerçekleştirdik. İyi bir katılım ve tartışma oldu ve parlak sunumlar yapıldı. Herkes memnun! Orhan Bursalı merakınızı çaldırmayın dedi. Batuhan Sarıcan konferansın bir haberini yazdı, dergimizde.. Ayrıca HBT portalında da konferansın tümünü izleyebileceğiniz linkini bulacaksınız.

Dünyanın en küçük yeni doğanı sadece 268 gram ağırlığında bir erkek bebek. Tokyo’da dünyaya geldi ve 5 ay bakım altında tutulduktan sonra sağlığına kavuştu. Haftanın fotoğrafında.

Hayvanlar Dünyası sayfamızda Murat Altaş son 10 yılda soyu tükenmiş türleri yazdı son bir araştırmadan yola çıkarak. Ne yazık ki gezegenimizdeki türlerin yüzde 7'sini kaybetmiş olabileceğimize işaret eden araştırma, biyolojik çeşitlilik krizinin gerçek olduğu sonucuna varıyor.

Son olarak, İTÜ’lüler Sivrice deprem bölgesini araştırdı. Oradaki ilginç gözlemlerini de üçüncü sayfamızda okuyacaksınız…

***

HBT Türkiye'nin haftalık bilim sesidir. Toplumun zenginliğidir. Geleceğimizdir. Bu nedenle yayılmasına ve daha geniş kitlelerce okunmasına elbirliği ile yardımcı olmalıyız.

Gazete bayilerinde, zincir marketlerde HBT'nin satın alınması için çevremizi yönlendirelim lütfen...

Gelecek hafta yine birlikteyiz,

Sevgilerimizle...