İnsanlığın, açmazlardan kurtuluşu bilim ile olacak… Ve seçimlerin bilim gözüyle analizi!

Editör ne diyor?

Bilim, sadece buluş yapmak için değil, aynı zamanda toplumsal derin sorunlara çözüm aramak ve dünyaya sunmak için de var. Şüphesiz bu arayışta en önemli araç, bilimsel düşüncedir. Bilim önerir, ama önerilerinin dikkate alınması için siyasetin rasyonelleşmesi gerekir. Yetmez, tüm insanlığın bütün olduğunu, doğa ile birlikte var olduğunu kabul etmesi gerekir. Bilim derken, şüphesiz ki bilimsel düşünmeyi kastediyoruz burada.

Bilim ile siyaset uygun adım gitmediği için sorunlar çıkıyor. Siyaset ne yazık ki toplum ortalamasının, bazen de bu ortalamanın çok altının pratiği ve ülke yönetimlerine yansıması olarak tezahür ediyor. Bilim ve bilimsel düşünce ile toplum arasındaki muazzam açık, dolayısıyla bilimsel düşünme ile siyaset arasında da açık olarak yansıyor. Siyaset bilime salt para kazanmanın aracı muamelesi yapıyor. Çıkarı varsa iyi, yoksa kötü!

Bu nedenle, topluma bilimsel düşünceyi yayabildiğimiz ölçüde açmazlardan kurtulma şansımız olacak. HBT’nin de önemi burada: Olaylara bilim gözüyle aracılık etmek.


İki konulu kapağımıza bakalım: Ülkemizin arkada bıraktığı ama tartışmaları süren seçim sonuçları üzerine bilimsel bir değerlendirme ve analiz. Tartışmayı belki de bu açıdan sürdürmeli. Nebi Sümer’in analizini bu gözle okuyun. Diğer yanda artık ortadan kalktı sanılan köleliğin modern halleri... Kapitalizm mümkün olan en çok para kazanmanın yol ve yöntemini, bugüne kadar hep insanın emeği kanı canı üzerinden sağlamıştır. İnsanlık köleliği kaldırmış, çalışma şartlarını iyileştirmiş, hak ve hukuk kazandırmıştır. Ama Bayram Ali Eşiyok’un orta sayfamızda çizdiği tabloya bakın ve siz karar verin.

Fuat Sezgin ve bilim

Bilimi eski Yunan ve Hindistan’dan devralarak Avrupa’nın kapısına bırakan bir zamanların şaşaalı İslam dünyasının bilime katkılarını dört dörtlük ortaya çıkartan Prof. Dr. Fuat Sezgin’i kaybettik. Bilim dergisi Nature Fuat Sezgin’i anlatan bir yazıya yer vermişti. Size bu olağanüstü güzel yazıyı sunuyoruz.

Doğan Kuban 19. yüzyılın en pesimist filozoflarından sayılan Schopenhauer görüşlerinden yola çıkarak dünyanın bugünkü durumunu değerlendiriyor. Tanol Türkoğlu “İlerleme ve gelenek” arasında insanın bakış açısını ele alıyor; bu arada Türkoğlu’nun Dijitalem’ini de es geçmeyin deriz.

Müfit Akyos, “Elektrikli Otomobiller ve Pillerin Gücü”nü anlatıyor. Erdal Musoğlu ise geçen haftaki kapak konumuz olan ortak akıl konusuna katkıda bulunan bir çalışmayı paylaşıyor: "Kolektif zekânın sırrı sakın arılarda olmasın?"

Sağlık sayfalarımızda ne var?

Bir uluslararası başarıyla başlayalım. Toronto Üniversitesi Oftalmik Patoloji Bölümü Yöneticisi Dr. Yeni Hasan Yücel glokom hastalığının tedavisinde çığır açabilecek yeni bir keşif yaptı. Arkadaşımız Reyhan Oksay, kendisine konuyla ilgili sorular yöneltti. Amerikan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Doktor Şiran Keske aşı karşıtlığının giderek arttığı bu dönemde aşının önemine ilişkin son derece önemli bir yazı kaleme aldı. Mustafa Çetiner “Akademi ve Bilim” dizisini sürdürüyor. Bu haftanın başlığı: Dr. Chen’in içine şeytan mı kaçtı?

Biliyorsunuz bir süredir Aldatmanın Anatomisi adı altında bir diziyi sürdürüyoruz. Bu haftanın başlığı: Mutlu evlilikler aldatmaya engel değil... Bir diğer dizimiz de Demans - Bunama ve bu haftaki yazı hastalığın gerçek nedenleri üzerine... Bahçeşehir Üniversitesi’nden bir grup akademisyen Genetiği Değiştirilmiş Besinlerle ilgili merak edilenleri yazdı.

Tartışma köşemizde Tınaz Titiz “İslam bu donmuşluğu atabilecek mi ya da nasıl?” başlıklı yazısı ile temel bir meselemizi tartışmaya açıyor.

Beslenme alışkanlıklarından eti çıkarma zamanı mı, diye bir soru ortaya atıyoruz. Batuhan Sarıcan’ın yazısı bitkiye dayalı beslenme alışkanlığının hem sağlığa hem de çevreye etkileri üzerine... Bir insan hiç yemek yemeden ne kadar yaşar? Bu haftaki İlginç sorular köşemizde bu sorunun yanıtını okuyacaksınız.

Grafik-BİLGİ'de ise hangi ülkelerde halkların sahte haberlere daha fazla maruz kaldığı araştırılmış. Çıkan sonuç sizin de ilginizi çekecektir.

Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu Türkiye’nin Afrika ile ticaret ilişkilerini ele alan yazısı da hayli ilgi çekici.

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğr. Üyesi Hacer Gülşen de Batı edebiyatının önemli isimlerinden olan James Clarence Mangan ile ilgili bir incelemesini paylaştı bizimle.

Arka sayfada, hayvanların da insanlar gibi güneşten yanıp yanmadığını araştırdık.

Unutmayın, geleceği ancak bilimle kurabiliriz! Önümüzdeki hafta yeniden buluşmak üzere.

***

10 üniversite öğrencisine 1 yıllık HBT dijital dergi aboneliği hediye

Prof. Dr. Bilge Aykurt, 4 yıl önce yitirdiğimiz eşi Muzaffer Aykurt adına “Maddi olanakları kısıtlı olan Anadolu üniversitelerindeki veya Anadolu'dan gelen öğrencilere, özellikle de Moleküler Biyoloji ve Genetik, Tıp, Bilim Teknoloji birimlerinden başvuranlar öncelikli olmak üzere” 10 öğrenciye 1 yıllık HBT dijital dergi aboneliği hediye ediyor. Bu niteliklere uygun öğrencilerin “Muzaffer Aykurt HBT dijital abonelik” başlığı ile isim, soy isim ve üniversite belirterek [email protected] adresine bir mesaj atmalarını bekliyoruz.