Üç uzmanımız uyarıyor: Virüsün kendinden çok, salgın yönetimi önemli

Editör ne diyor?

Hepimizin gündemi koronavirüs. Hızla diğer ülkelere yayılıyor. Türkiye’de henüz açıklanan vaka yok. Ama korku büyük. Sağlık Bakanlığı nezdinde koronavirüsle mücadele amacıyla oluşturulan  “görev gücü” içinde KLİMİK uzmanlarının da yer aldığını öğrendik. Ve bu komisyonda görev yapan 3 bilim insanımıza Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, Prof. Dr. Alpay Azap ve Prof. Dr. Önder Ergönül’e COVID-19 salgınının ülkemiz ve dünyadaki seyriyle ilgili sorular yönelttik.

Uzmanlar Türkiye’nin sağlık altyapısı olarak pek çok ülkeden daha iyi durumda olduğunu, ama iyi bir koordinasyon olmazsa salgınla baş etmenin mümkün olmadığına dikkat çekiyor.

“COVID-19 salgını sadece hükümetlerin, yerel yönetimlerin alacağı tedbirlerle kontrol altına alınamaz. Virüsün yayılmasını önlemek için öncelikle toplumdaki her bir bireyin kendi üzerine düşenleri yapması, özellikle el hijyeni ve solunum hijyeni önlemlerini çok sıkı uygulaması ve çevresindekileri de bu konuda eğitmesi, uyarması gereklidir” diyorlar. Sayfalarımızda...


Merak Konferansımız

Sanat öznel, bilim nesnel... Bilimde ‘neden’ vardır, sanatta ‘neden’ olmaz...  Peki bilim ve sanatın merak ve yaratıcılıkla ilişkisi nedir? HBT Merak Konferansları’nın beşincisini düzenledik geçtiğimiz Cumartesi. Yoğun bir ilginin olduğu ve dinleyicilerin de katılımı ile hayli interaktif geçen konferansta Dr. Tevfik Uyar moderatörlüğünde yazarımız tıp profesörü Mustafa Çetiner ve aramıza yeni katılan doktora öğrencisi felsefeci ve sanat tarihçisi Dilara Çolak bilim ve sanata merak üzerinden yaklaştılar.

Ayrıca bu konferansın tamamının kaydını HBT portalda linkini verdiğimiz YouTube sayfamızdan izleyebilirsiniz...

Yeni yazarımız: Lale Akarun

Geçen hafta duyurmuştuk. 3 kadın yazarımızdan biri olan Prof. Dr. Lale Akarun ilk yazısı ile bu hafta bizlerle. Akarun, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi, özellikle yapay zekâ üzerine çalışmaları var. Kendisine “aramıza hoş geldin” diyoruz. Lale Akarun ile gelecek sayıda açıklayacağımız diğer iki bilim kadını dönüşümlü olarak “Üç Haftada Bir” köşesinde yazacaklar. Üçüncü sayfamızda..

Nature, her yıl “Bilimde Mentorluk” ödülüyle öğrencilerinin refahına, fikirlerine ve başarılarına özen gösteren örnek danışmanları ödüllendiriyor. Bu yıl ödül, Hintli iki bilim insanına verildi. Peki Türkiye’de de kurumlar böyle bir ödül koymasın mı? Yine hayli düşündürecek bir yazı...

Firavun Tutankamon’un Sırlar Odası bulundu mu?

Yıllardır, Mısır Firavunu Tutankamon’un 3 bin 300 yıllık ünlü mezarının duvarlarının ardında Kraliçe Nefertiti’nin kalıntılarının bulunduğuna dair önemli tartışmalar yürütülüyordu. Yepyeni bir araştırma Sırlar Odası diye de bilinen bu gizemi aydınlatma yolunda önemli bir adım attı. Sayfalarımızda...

Mustafa Çetiner, Güncel Tıp’ta yeni ilaç ya da tedavi geliştirilmesinde Faz olarak bilinen süreci ve Türkiye’deki Faz çalışmalarını yazdı.  Prof. Dr. Fatih Demirkan’ın bu konudaki önemli çalışmalarından da örnekler vererek...

Müfit Akyos, Ali Akurgal’ın kaldığı yerden konuyu sürdürerek ülkelerin Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları üzerine yazdı. Dr. Sinan Kürkcü “Yapay Zekâ Toplumsal Zekâyı nasıl dönüştürebilir?” başlıklı yazı serisinin üçüncüsünü ve son bölümünü yazdı.

Grafik bilgide bu hafta ülkelerin yenilikçilik karneleri var. Dev yarışta Almanya’nın Güney  Kore’yi geçerek ilk sıraya oturmasını ve Türkiye’nin 2 basamak gerileyerek 35. sırada olduğunu göreceksiniz.

Genetik risk yüzdeniz ne kadar yüksek olursa olsun, sağlıklı bir yaşam biçiminin düzgün beslenmenin, demans da dahil olmak üzere bir çok hastalığın ortaya çıkma olasılığını düşürdüğünü biliyor muydunuz? Bilim ve Beslenme sayfamızda..

Nilgün Özbaşaran Dede’nin hazırladığı TeknoVitrin’de yine en güncel teknolojilerden haberdar oluyoruz: Koronavirüsü %96 doğrulukla teşhis eden yapay zekâ, 96 çekirdekli ilk işlemci ve dünyanın ilk karbon fiber telefonu bunlardan birkaçı.

Doğan Kuban hocamız “Ha gayret!” diyerek çağdaş bilim teknoloji ve çağdaş üniversite atılımlarını bir an önce gerçekleştirmezsek önümüzde bizi çok daha zor bir geleceğin beklediği konusunda uyarıyor.

Erdal Musoğlu, yarının biyofabrikalarının şimdiden üretime başladığını haber verdiği yazısında biyoloteknoloji üretiminde en iyi örneklerden birinin “yapay örümcek ağı” olduğunu dile getiriyor; biyofabrikalar, mevcut tesisler, ürünler ve uygulamalar…

Bayram Ali Eşiyok ise Arjantin’in IMF ile “bitmeyen tango”sunu yazdı. Türkiye, Arjantin’in erken sanayisizleşmesinden ne gibi dersler çıkarabilir? Eşiyok, 1980’lerden bu yana benzer mali sıkıntılar yaşadığımız Arjantin’in ekonomisine mercek tutuyor.

Dijital Kültür’de Tanol Türkoğlu ‘Dijital yakınsama bir tür dijital kara delik haline dönüyor. İnternet öteki her şeyi içine çekiyor’ diyor Dijital Kara Delik yazısında..

Tarihçi Prof. Salih Özbaran’ın ‘Savaş ve(rsus) Barış’ yazısını da okumanızı öneririz. Çinlilerin barutu keşfinden başlayarak savaş teknolojilerinin uygarlıklar üzerine yıkıcı etkisi üzerine...

İstanbul Kültür Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nden Selda Salman süper kahramanlar temalı filmlerin verdikleri mesajlar üzerine ilginç bir yazı kaleme aldı.

Hayvanlar Dünyası’nda ise üç enteresan haber hazırladık. Kromozomların yaşam süresi üzerindeki etkisi; erkekler neden daha az yaşar? Köpekleri sıcaklığı da koklayabilmeleri ve farelerin birbirlerine zarar vermekten kaçınmasına yönelik çalışmalar.

***

Türkiye’nin tek ve ilk haftalık bilim dergisi HBT, bilim haberleri vermenin çok ötesinde bir görev yapıyor. Safsata ve bilim dışılıkla da mücadele ediyor.. Ülkemizde bilim okuryazarlığı, bilim kültürü yaratmanın peşinde koşuyor.

Salt bu bile HBT’yi gözümüz gibi korumamıza, desteklememize, yaymamıza değer, diye düşünüyoruz.

Ne dersiniz?

Gelecek hafta yine buradayız..