NOBEL ödülleri devrimci buluşlara… Ve HBT günlük dijital bilim yayıncılığına hazırlanıyor…

Editör ne diyor?

2022 Nobel ödülleri açıklandı. Hayatta olmayan akrabalarımız Neanderthal’lerin DNA’larından yola çıkarak modern insanın nasıl evrildiğini araştıran ve çalışmalarıyla “paleogenomik” adı verilen disiplini kurmuş olan İsveçli biyolog Svante Paabo Tıp ödülünü alırken, Kimya ödülü kimyasal reaksiyonları kısaltan ve kolaylaştıran yöntemi geliştiren biri kadın 3 bilim insanı arasında paylaştırıldı. Nobel Komitesi, yine erkek bilimcilere ağırlık verdi. Kimya ödülü alan Barry Sharpless, ikinci kez Nobel kazandı.

Fizik ödülü ise hayatlarımızın içinde giderek daha fazla yer alan kuantum teknolojisinin gelişmesine yol açan, kuantum üzerine çığır açıcı denemeler yürüten Alain Aspect, John Clauser ve Anton Zeilinger’e verildi. Ultra-hassas saatler; Kırılamaz Kodlar; Süper-güçlü bilgisayarlar; Gelişmiş mikroskoplar; Biyolojik Pusulalar: kuantum mekaniğinden yararlanılarak geliştirilen ürünlerden bazıları. Reyhan Oksay hazırladı.

Bizi nasıl bir kış bekliyor? Covid kapıda mı? Kuzey Yarıküre’de COVID vakalarında yeni dalgalara yol açabilir mi? Türk Toraks Derneği, uzamış COVID’i değerlendirdi. Korona gündeminde…80 yaş ve üzerinde bile keskin bir belleğe sahip olan süper yaşlılarda beynin bellekle bağlantılı bir bölgesindeki sinir hücreleri ortalama yaşıtlarına kıyasla daha büyük. Rita Urgan derledi.


Kahve ile daha uzun yaşam mı?

Çalışmalar, düzenli ama kararında kahve tüketiminin sağlığımız için faydalı olduğunu gösteriyor. Peki ama uzun yaşama etkisi olup olmadığına dair kesin bir yargıya varabilir miyiz? Kahve demleme bilimi: Aynı tadı yakalamak istiyorsanız çok ince öğütmeyin. Bilim ve beslenme sayfamızda. Batuhan Sarıcan hazırladı.

Küresel iklim değişikliği ile birlikte tayfunların şiddeti de sıklığı da artıyor. Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu tayfunların bu kadar büyük yıkıcı güçlerini nereden ve nasıl aldıklarını açıklıyor. Tayfunlar bazen, dünya toplam elektrik üretiminin 200 katı enerji ile yeryüzünde yıkıp geçiyor. Kadıoğlu, tayfunlara bizde yanlış olarak kasırga dendiğini söylüyor ve terminoloji düzeltmeleri yapıyor.

Beden ve bilinç

Zihin ve beynin birbirinden ayrı olduğu fikri 17. yüzyıl matematikçisi ve filozofu René Descartes’a atfediliyor. Modern beyin araştırmaları, fiziksel ile zihinsel arasındaki ayrımı reddediyor. Çoğu sinirbilimci, “zihin” dediğimiz şeyin “maddeden” oluştuğu konusunda hemfikir. Batuhan Sarıcan derledi.

Ahmet Yavuz genç Türkiye cumhuriyetinin kuruluşunun ilk adımları ola Mudanya Mütarekesi’ni kaleme aldı. Tanol Türkoğlu’nun yazısı dijital bürokrasi üzerine. Mustafa Çetiner lenfoma yazısını sürdürüyor. Müfit Akyos ülkemizin ARGE fotoğrafını çekiyor: Çok önemli: Oranlar… sayılar… Ve eğitim konusundaki verilerle birlikte… Bir yere gelebilmiş miyiz, bakın bakalım.

‘Her toplumun geleneksel önyargılarıyla oranlı, iyi ve kötü olma potansiyeli var. Cehaletle demokrasi bir arada olanaksız. Cahil toplumun örgütlenememesi, entelektüel fakirliği, düşünme özgürlüğü yokluğu, bilim ve teknolojide geri kalması evrensel gözlemler....’ Doğan Kuban okuyoruz.

İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Alim Kaya’nın yazısı “İnsan yetiştirme düzeneğimiz üzerine”. Kaya, eğitim sistemimizin yapısal sorunlarına bakıyor… Beynin Damarsal Anomalileri: Arteriovenöz Malformasyonlar: Ülkemizde yaygın görülen beyin kanamalarının bir nedeni olan AVM’ler ilk kez bir mikroçip ile modellendi. Böylece tedavi seçenekleri için imkanlar doğdu. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Timuçin Avşar ve Dr. Deniz Kılıç’ın yazısı.

Meraklılara yeni konular

Dünyanın en hızlısı: Doğan.. Dünyanın en eski dişleri Çin’de bulundu, Murat Altaş derledi. Meraklı Çocuk soruyor: Kumsaldaki kumlar nereden geliyor? Meraklı’nın Köşesi’nde ise vücuda yapılan döğmeler için geliştirilen acısız sızısız bantlar var. Mercan Bursalı derledi. Dördüncü Boyut’un Gizemi köşesinde Dünyanın en doğru saatleri ne işe yarıyor konusu var. Grafik Bilgi’de Avrupa’daki enerji krizini okuyacaksınız. Nilgün Özbaşaran Dede’nin son araştırmalar vitrinini okumaktan geçmeyin.

Ve sayamadığımız daha pek çok konu ve haber.. HBT Türkiye’ye, insanlara, gençlere, topluma yeni bir pencere açıyor. Büyüyerek bu cendereden kurtulabiliriz. Sevgiyle ve bilimde kalın…

HBT düzenli Dijital Bilim Yayıncılığına geçiyor.. Stüdyo kuruluşu için destek çağrısı

Herkese Bilim Teknoloji olarak, günlük bilim-teknoloji konularında geniş kitlelere mümkün olduğunca günlük, Youtube kanalı üzerinden yayın yapma kararı aldık. Yayında söyleşiler yer alacak, haberler irdelenecek, manşetler tartışılacak, dünyadaki çok önemli gelişmeler ve fikirler, bilimsel bakışla irdelenecek. Bu amaçla HBT kendi stüdyosunu kurmak için harekete geçti. Değerli bilim insanlarımız, uzmanlarımız burada söz alacak. Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri değerlendirecek. Doğru nedir yanlış nedir, ayıklamaya çalışacak. Her şeyin dijital dünyada izlenir olduğu günümüzde bir bilim kanalına şiddetle ihtiyaç duyuyoruz.

Stüdyo kuruluşu için gerekli ekipmanların satın alınmasına yardım çağrısı yapıyoruz. 60.000-75.000 TL arası mal olacak asgari bir stüdyo için ekipman gereksinimimiz var: Video kamera (20-30 bin TL arası), Tripod (2000 TL civarı), Işık (ikili flaş seti, 10 bin TL civarı), Mikrofon (en az 2 kişilik, 6-7 bin TL).. Bilim yayıncılığını daha geniş kitlelerle buluşturmak için, şirket ve okurlardan destek bekliyoruz. İlgilerinizi lütfen [email protected] adresine bildiriniz. Destek ve yardımlarınız için şimdiden hepinize teşekkür ederiz. Gerçekleştireceğiz, yapacağız ve başaracağız!