Ruh-beden sağlığı ve yaratıcılık için yeni bir kavram: Nöro-estetik ev tasarımı

Editör ne diyor?

Sinirbilimciler, son yıllarda yaşam alanlarının mimari tasarımının ruh ve beden sağlığı üzerindeki etkilerini inceliyorlar. Büyük kentlerin beton ormanlarına dönüştüğü bir ortamda, deniz veya orman manzaralı evlerde oturma şansımız ne yazık ki çok az. Ancak iç mimarinin sunduğu yapay doğa taklitleri de gerçeği kadar yararlı olabiliyor. Öyle ki ruhsal dengesizlik, aşırı gerginlik, enerji düşüklüğü gibi verimliliği ve yaratıcılığı etkileyen olumsuzluklar, iç mekanların tasarımıyla ilgili bazı müdahalelerle giderilebiliyor. Bu bağlamda yeni bir araştırma alanı doğmuş bulunuyor: Nöroestetik. Peki ne söylüyor bu yeni bilim dalı? Konu hepimizi yakından ilgilendiriyor. Arkadaşımız Reyhan Oksay hazırladı.

Frankfurt’ta yaşayan ve hem İstanbul hem de Almanya’da özgün mimari projelerde imzası olan Utku Külahçı da mimaride doğal ışının önemi üzerine yazdı.

Geçen yıl aramızdan ayrılan Doğan Kuban hocamızın da mimari konusundaki eski bir yazısı ile dosyayı zenginleştirmek istedik. Kuban ‘İstanbul’un Çekirdeği özgün mimarisiyle yeniden yaratılabilir’ başlıklı yazısında “İstanbul’da kentin tarihinden ve hiç bir niteliğinden haberi olmayan 15 milyon insan yaşıyor. Sokaklarda ARABALAR arasında dolaşanlar Nedim’in ‘bir taşına bütün İsfahan’ı feda ettiği İstanbul’u işitmemişlerdir… İstanbul’u fethettikten sonra, Yunanca konuşan Romalı Slavlar bizim için palikarya oldu. Fatih sadrazamlarını onlardan seçti. Mimar Sinan da onlar arasından yetişti, dev gibi yeniçeri devşirmeleri de çoğunlukla Yunanca konuşan, Hıristiyan Slav gençleri oldu. Onları da Bektaşi yaptık...” diyor.


Gün içinde karşılaştığınız problemleri çözmek, düzgün kararlar almak ve işlerinizi çok daha kısa sürelerde tamamlamak için ihtiyacınız olan tek şey açık bir zihin. Beslenme düzeninizde ve günlük yaşantınızda yapacağınız birkaç değişiklik ile berrak bir zihne kavuşabilirsiniz. Reyhan Oksay hazırladı.

Bebeğin ilk yılları: Daha az yoksulluk, daha iyi beyin gelişimi

Özlem Kayım Yıldız son derece önemli bir konuya dikkat çekiyor. ‘Araştırmalar, gelir düzeyi ile beyin yüzey alanı arasında logaritmik bir ilişki olduğunu ortaya koymakta’ diyen Yıldız “Gelir düzeyinden bağımsız olarak, doğumda yaşamın ilk yılından itibaren sosyoekonomik düzey, beyin aktivitesi üzerine etkide bulunmaya başlıyor’ uyarısını yapıyor. Siyasetçilerin, politika yapıcıların dikkatine...

Yeniden yazılabilir kâğıt olsa çevre açısından ne müthiş bir gelişme olurdu. Ya da sürtünmeyi sıfırlayacak manyetik yüzdürme sistemi...Cebe sığan mobil yazıcıya ne dersiniz? Yok yok bunlar yeni icatlar değil. Ali Akurgal’ın beklediği icatlar. Neden gerçekleşmesin?

Tamam belki şu saydıklarımız yok ama 2 yeni ve güzel gelişme var. Paylaşalım:

Bir düğmeyle deniz suyundan içme suyuna: M.I.T araştırmacılarından güzel haber: Filtrelere ihtiyaç duyulmaksızın berrak ve temiz içme suyu üreten portatif bir “tuzdan arındırma ünitesi”. Üstelik 10 kg’dan daha hafif ve taşınabilir.

Mevsime göre enerji depolama teknolojisi: Enerjisini donduran “donma-çözülme pili” üretildi. Buluş, mevsimsel depolama için kullanılabilecek pillere doğru büyük bir atılım niteliği taşıyor. İnsanlık tarihi boyunca savaşlar, bilimsel gelişmelerin de hızlandığı dönemler olmuştur. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarının keşfi de bir savaş döneminin ürünü.

İnsanlık tarihi boyunca savaşlar, bilimsel gelişmelerin de hızlandığı dönemler olmuştur. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarının keşfi de bir savaş döneminin ürünü. Mustafa Çetiner bilim ve savaşı yazdı.

Bilim ve beslenme sayfamızda bu hafta iki önemli yazı var. İlki sağlıklı dişler için ne yenmeli? İkincisi ise önemini göz ardı ettiğimiz bir meyve: Greyfurt. Düzenli olarak greyfurt yiyerek vücudunuza önemli bir destek verebileceğinizi biliyor muydunuz? Murat Altaş’tan..

Bulgaristan’daki bir mağarada bulunan 45.000 yıllık kalıntılar, Avrupa’dan çok Doğu Asya kökenine işaret ediyor. Nilgün Özbaşaran Dede’den..

Denizlerin göz ardı ettiğimiz zenginlikleri

Biri Marmara’nın karidesi. Deniz biyoloğu Prof. Bayram Öztürk ‘Marmara karidesini bile bile yok ediyoruz’ diyor: Bu türün sürdürülebilir kullanımı konusunda da bir politika üretilemedi zavallı Marmara’da. Yüzlerce balıkçıya, su ürünleri kooperatifi ne, su ürünleri fakültesi hocasına ve karides işleyen fabrikalara rağmen. Bir ulusal servet elimizin altından adeta kayarak gidiyor..

Su Ekosistemleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Herdem Aslan da deniz kestanelerimizin tehlike altında olduğuna dikkat çekiyor ‘Avrupa’da deniz kestaneleri stokları çökünce gözler Türkiye kıyılarına çevrildi’ diyerek...

Tanol Türkoğlu son yılların en büyük kripto vurgununu yazıyor ‘Thodex Vurgunu iki milyar dolar mı, kırk küsur milyon dolar mı?’ diye sorarak...

‘Dünya’mızı uzaya yelken açmış, astronotlarla dolu devasa bir uzay kabini olarak görmek Dünya ekosistemini daha iyi anlamamızı sağlar’.. Kültür Üniversitesi’nden Mehmet Özer ve Sabancı Üniversitesi’nden Burak Cem Coşkun’un yazısı gerçekten önemli.

Artık kanserdeki genomik değişikliklerin kanserin türü ve evresinden daha önemli olduğu, 2001 yılında İnsan Genom Projesi’nin sonuçlarının açıklanmasıyla başlayan yeni bir çağa girdik. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Berrin Pehlivan yazdı.

Dünya silahlanıyor!

Küresel askeri harcamalar 2021’de artmaya devam ederek tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,1 trilyon dolara ulaştı. 2021, küresel harcamaların art arda arttığı yedinci yıl oldu. Sayfalarımızda.

Hamilelik sırasında artan kaygı, depresyon ve stres gibi faktörler, bebeklerin bilişsel gelişim ve ilerideki sosyal davranışlarını olumsuz etkiliyor. Batuhan Sarıcan derledi.

Süt dişleri neden kalıcı değildir? Meraklı çocuk sordu Mercan Bursalı yanıtladı.

Alerji mevsimindeyiz. Polen ya da küf alerjiniz varsa, alerji mevsiminde egzersiz yapmaktan kaçınmak isteyebilirsiniz. İşin püf noktası, bedeni alerji belirtilerini en aza indirecek biçimde çalıştırmak. Rita Urgan’dan .

Köpeklerin davranışlarında cinsin belirleyiciliği ne kadar? Golden Retriever’lar oyun sever, pitbullar saldırgandır, chihuahualar yaygaracıdır, buldoglar dost canlısı ırklar olarak tanımlanır. Peki gerçekten doğru mu? Hayvanlar Dünyası’nda.

Bu sayı da farklı konular yeni araştırmalar ile sizinleyiz. Keyifli okumalar.