Aşırı egzersiz yapmak kalp sağlığına zararlı olabilir

Sağlık
Aşırı egzersiz yapmak kalp sağlığına zararlı olabilir

Spor konusunda tembellik yapıyorsanız rahatlamadan önce hatırlamakta fayda var. Doktorlar hareketsiz bir hayat sürmenin, aşırı spor yapmaktan çok daha kötü olduğunu vurguluyor.

Bisiklete binmek, tempolu yürüyüş, yüzme gibi orta ve hafif şiddette egzersizlerin kalp sağlığına katkısını gösteren çok sayıda çalışma mevcut. Ortalama bir yetişkin için haftada en az 150 dakika orta veya hafif şiddette egzersiz sağlıklı bir kalp için gerekli. Kişinin nefesini kesen ve terle sırılsıklam eden türde egzersizler ise ağır egzersizler sınıfına giriyor. Eğer bu tür fazlaca efor gerektiren egzersizleri tercih ediyorsanız haftada 75 dakikanın yeterli olduğu araştırmalar ışığında söylenebilir.

Öte yandan atletlerde ve dayanıklılık sporcularında kalp sağlığını inceleyen 12 farklı çalışmanın derlendiği bir incelemeye göre bedeninizi gün aşırı zorlamak kalbi strese sokarak bir tür kalp ritmi bozukluğu olan atriyal fibrilasyon riskini artırıyor.


Kalpte bulunan dört bölme kanın pompalanması sırasında belirli bir düzende çalışır. Her kalp atışında önce kalbin üst iki odacığı, ardından alt iki odacığı kasılır. Bu kasılmalar kalpteki elektrik sinyalleri ile yönetilir. Normal, sağlıklı bir kalpte elektriksel uyarılar sağ üst odacıkta yer alan bir dokuda başlar ve kişinin aktivitesine göre ayarlanır. Atriyal fibrilasyon rahatsızlığında birçok farklı uyarı aynı anda verilir ve üst odacıklar çok hızlı ve düzensiz bir biçimde kasılır. Uyarıların sayısı dakikada 300 ila 600'ü bulabilir. Kalp ritmindeki bu bozulma kanın olması gereken şekilde pompalanmasını engeller. Bu da bütün dolaşım sistemini etkiler.

Avustralya'da Baker IDI Kalp ve Diyabet Enstitüsü'nde spor kardiyoloğu olarak görev yapan Dr. André La Gerche’nin 2011'de yayınlanan bir araştırmasına göre, Leuven Üniversitesi Hastanesi’ne atriyal fibrilasyon şikayetiyle başvuran ve hastalığa neden olan yüksek tansiyon, obezite, diyabet gibi hastalıkları bulunmayan kişilerin, ortalamanın üzerinde ağır efor gerektiren sporlarla uğraştıkları ortaya koyulmuş. Benzer şekilde 2009'da Danimarka'da yapılan bir çalışmaya göre atletlerin atriyal fibrilasyon riskinin, atlet olmayan kişilere göre 5.3 kat daha fazla olduğu görülmüş.

La Gerche, aşırı egzersiz yapmanın kalp sağlığına olumsuz etkilerinin olabileceğine dair kanıtlar olsa da bugün bildiğimiz kadarıyla egzersizin ne kadarının aşırı olduğunu tam olarak söylemenin mümkün olmadığını söylüyor. Öte yandan Madrid 12 Ekim Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Fabian Sanchis-Gomar ise yüksek efor gerektiren egzersizlerin uzun vadede kan basıncını ve vücut yağ oranını düşürdüğünü, insülin duyarlılığını artırdığını ve ölümü geciktirdiğini söylüyor.

Ocak 2015'de başlatılan bir araştırmada ise 12 uzun mesafe koşucusu bilim uğruna bir yarış kapsamında günde yaklaşık bir maraton (42,195 km) ve toplamda 4800 kilometre koştu. 140 gün süren bu yarışta koşucular Kaliforniya’dan Maryland'e Amerika Birleşik Devletleri'ni sağdan sola kat etmiş oldular. Massachusetts General Hospital Kalp Merkezi’nde Kardiyovasküler Performans Programı’ndan Dr. Aaron Baggish liderliğindeki çalışmanın gelecek yıl yayınlanması bekleniyor. Çalışma ayrıca aşırı uzun mesafe koşucularının kalp sağlığı üzerine yapılan ilk uzun vadeli araştırma olması nedeniyle, bu alandaki tartışmalara bir süre nokta koyacak gibi görünüyor.

Derleyen: Seyit Zor

Kaynaklar: 'Overdosing' on Exercise May Be Toxic to the Heart, Live Science, 'Overdosing' on Exercise May Be Toxic to the Heart, Yahoo