Elon Musk’tan yeni teknoloji: Zihin okumaya doğru mu?

Öne Çıkanlar Sağlık Teknoyaşam

Elon Musk'ın sahibi olduğu Neuralink şirketi, nöronların faaliyetlerini tespit edip iletebilecek ultra ince (saç telinden daha ince) bir beyin implantı tasarladığını ve gereken cerrahi operasyon için de bir robot geliştirdiğini duyurdu. Açıklamaya göre, aynı anda 1500 nörondan veri toplayabilen implant, bu verileri kablosuz olarak bilgisayara aktarabiliyor. Şirket, robotun şimdiye dek 19 hayvana bu implantı taktığını ve %87 oranında başarı elde edildiğini açıkladı.

Söz konusu teknoloji fareler üzerinde denendi ancak açıklama sırasında muhtemelen dili sürçen Elon Musk, “Bir maymun bilgisayarı beyniyle kontrol edebildi” dedi. Neuralink, sistemin devasa miktarda bilgiyi okuyabileceğini ve iletebileceğini iddia ediyor.

Neuralink şirketi


Elon Musk, "yapay zekanın öne geçtiği bir dünyada insanların rekabet edebilmesi yardımcı olmak" amacıyla 2017 yılında Neuralink'i kurdu. O zamandan beri şirkete 100 milyon dolar yatırım yaptı.

Sırada ne var? 

Neuralink, 2020 yılının ikinci çeyreğinde FDA onayını alarak gönüllüler üzerinde testlere başlamayı planlıyor. Gönüllülerin kafataslarında açılacak 8 mm'lik dört deliğe yerleştirilecek olan implantlar verileri toplayacak, kulak arkasındaki başka bir implant da bu verileri bir bilgisayara gönderecek. Planlanan bu takvim son derece iddialı ve işlerin bu kadar hızlı yürümemesi oldukça muhtemel.

Açıklama sırasında Elon Musk daha çok yapay zeka ile insan zekası birleştirmekten bahsederken Neuralink’in baş beyin cerrahı Matthew McDougall, sistemin “sadece tedavisi olmayan ağır hastalıklardan muzdarip kişiler için tasarlandığını” ve omurilik zedelenmesi nedeniyle felç olan insanları hedef alacağını söyledi. Neuralink, resmi onay alabilmek için bu teknolojinin hastalara tam olarak nasıl bir fayda sağlayacığı sorusunu cevaplaması gerekecek.

Kaynak: https://www.technologyreview.com/f/613969/elon-musks-neuralink-says-its-nearly-ready-for-the-first-human-volunteers/