Kültürel baskılar uyku düzenimizi nasıl etkiler?

Sağlık
Kültürel baskılar uyku düzenimizi nasıl etkiler?

Ne zaman uyanacağımıza biyolojik saatimiz karar verir, peki ya ne zaman yatacağımıza kim karar veriyor?

Yapılan yeni bir araştırmaya göre kültürel baskılar, biyolojik saatimizden (sirkadiyen saat: gün ışığı gibi çevresel etkenlere göre vücudumuzun ritmini, uyku düzenimizi belirler) baskın hale geliyor ve ne zaman uyuyup uyanacağımıza karar veriyor. Örneğin işe, okula gitmesi gereken bir kişi sabah vaktinden önce kalkıp gece erken yatmak zorunda kalabiliyor.

Araştırmada, yolcuların yeni saat dilimlerine ayak uydurmasını sağlayan bir akıllı telefon uygulamasını kullanan, 100 ülkeden yaklaşık 8.000 insanın verileri esas alındı. Uygulamada önce normal uyku düzeni giriliyor, ardından da yeni saat dilimine nasıl alışılabileceği yönünde bir program hazırlanıyor.


Araştırmacılar en düşük uyku süresinin 7 saat 24 dakika ile Japonya ve Singapur’a ait olduğunu belirtirken en uzun uyku süresi 8 saat 12 dakika ile Hollanda’ya ait.

Süre bakımından ülkeler arasında çok büyük farklar bulunmasa da araştırmacılar yarım saatlik bir uykunun bile bilişsel, zihinsel fonksiyonlar ve sağlık üzerine çok fazla etkisi olduğunu söylüyorlar.

Ayrıca coğrafi ve kültürel olarak birbirine yakın olan Japonya ve Singapur gibi ülkelerin uyku alışkanlıklarının birbirine benzediği görüldü.

Orta yaş erkekler 7-8 saat ile en kısa uyku süresine sahip bulundu. Kadınlar ise erkeklerden yarım saat daha fazla uyuyorlar. Daha geç yatıp daha geç kalkıyorlar.

Bir diğer bulgu ise yaşlandıkça uyku alışkanlıklarının benzer hale geldiği. 55 yaşın üzerindeki insanlar 30 yaşın altındakilere göre daha benzer uyku düzenine sahipler. Bunun sebebinin yaşlandıkça uykuya dalmanın kolaylaşması ve derin uykunun sağlanması olduğu düşünülüyor.

Sonuç olarak; uyku sanıldığından çok daha önemlidir. Günlük uyku önerisi 7-8 saattir ve 6 saatlik uyku gibi bu sürenin altındaki uykularda “uyku borcu” görülür. Fiziksel ve bedensel yorgunluk belirtileri gözlenir. Çalışmanın sahibi Michigan Üniversitesi doktora öğrencisi Olivia Walch “Uykusuz geçirdiğimiz günlerin ardından fonksiyonel sarhoşluk kaçınılmazdır” diyor.

Çeviri: Furkan Avcı 
Kaynak: http://www.livescience.com/54672-culture-sleep-habits.html