Bugüne dek Omega-3 yağ asitleri konusunda yapılmış en kapsamlı bir araştırma, balık, çekirdek, fındık gibi Omega-3 içeren gıdalarla beslenmenin kalp krizinden ölme riskini %25 oranında azalttığını ortaya koyuyor.
Balık yağı takviyelerinin ve Omega-3 yağ asidi içeren kaynakların etkisi üzerinde daha önce yürütülen araştırmalarda çelişkili sonuçlar elde edilmişti; bu kaynaklar bazı araştırmalarda kalp krizini önlemede faydalı bulunurken, bazılarında ise pek de fayda sağlamıyordu.
Ankete dayalı araştırmalarda kişiler yediklerini yanlış hatırlayabileceğinden hatalı sonuçlar çıkabiliyordu. Bu yüzden yeni araştırmada katılımcılardan kan örnekleri alındı ve Omega-3 seviyelerine bakıldı. Böylece hata payı en aza indirildi.
Çalışmada 16 farklı ülkeden 19 araştırmadan gelen 45.000 katılımcı ile ilgili veriler kullanıldı. Kanda yüksek Omega-3 seviyesine sahip katılımcıların ölümcül kalp krizi geçirme olasılığı, düşük olanlara göre %10 daha az bulunurken, Omega-3 düzeyi en yüksek katılımcılar düşük olan katılımcılara göre%25 daha az riske sahipler.
ABD’de her dört ölümden birinin kalp hastalığı yüzünden olduğu göz önünde bulundurulursa, ortalama bir vatandaşın haftada birkaç defa Omega-3 içeren gıdalarla beslenmesi her 5 ölümden 1’ini veya 6 ölümden 1’ini engelleyebilir.
Uzmanlar ölümlerde %25’lik bir azalmanın çok önemli olduğunu vurgularken, biyolojik belirteçleri kullanarak risk azaltılmasının kolesterol düşüren ilaçları kullanmakla aynı etkiyi yaratacağını söylüyorlar.
Omega-3 kaynakları
Balıklar, özellikle eikosapentanoik asit (EPA) ve dokosahekzanoik asit (DHA) olarak bilinen Omega-3’ün temel kaynağıdır. Somon, alabalık, hamsi, sardalye ve ringa balığı gibi yağlı balıklar en temel Omega-3 kaynağıdırlar. Bazı deniz yosunlarında da bolca Omega-3 vardır. Keten tohumu, ceviz, semizotu, diğer yeşil sebzeler ve çekirdekler de alfa-linoleik asit (ALA) olarak bilinen önemli Omega-3 kaynaklarıdır.
Önceki çalışmalar EPA ve DHA’nın kalp krizini önlemede ALA’nın önünde olduğunu söylüyorlardı. Çünkü ALA’nın vücutta aktif hale gelmesi için EPA ve DHA’ya dönüştürülmesi gerekir. Yeni çalışma ise ALA’nın da en az diğerleri kadar etkili olduğunu göstermiştir.
Omega-3, ölümcül olmayan kalp krizini önlemiyor
Öte yandan Omega-3 yağ asidinin yüksek seviyelerde olması ölümcül olmayan kalp krizlerini önlemede işe yaramıyor. Bilim insanlarına göre bu konu hâlâ gizemini koruyor.
Bilim insanları aspirin veya kolesterol düşürücü ilaç kullanımının Omega-3’ten elde edilen verimi azaltabileceği görüşündeler; ancak yeni araştırmada buna dair bir veri elde edilmedi.
Ayrıca bu yeni çalışma, katılımcıların çoğu balık yağı takviyesi almadığı için, balık yağı takviyesi ile balığın kendisini yemenin sağladığı faydaları karşılaştırmakta yetersiz kalıyor.
Araştırmayı yürüten Dr. Liana Del Gobbo “Bu çalışma daha önce yapılmış birbirinden bağımsız birçok araştırmayı kapsayan, Omega-3 hakkındaki en kapsamlı araştırmadır. Tüm bu çalışmalar yaş, cinsiyet, ırk, diyabet varlığı, aspirin ve kolesterol düşürücü ilaç kullanımıyla yakından bağlı ve paralel sonuçlara sahiptirler” diye konuştu.
Kaynak: http://www.livescience.com/55198-omega-3-fatty-acids-reduce-fatal-heart-attacks.html