Sabah kahveniz yaşlanmayı mı yavaşlatıyor?

Sağlık
Sabah kahveniz yaşlanmayı mı yavaşlatıyor?

Şu soru yıllardan beri süregelir: Kahve zararlı mıdır? Cevabın “hayır” olduğuna işaret eden bir araştırmada, vücutlarındaki iltihaplanma seviyesi düşük olan yaşlı insanların ortak bir noktada buluştuğu görüldü: Hepsi de kahve içicisiydiler.

Stanford Üniversitesi Bağışıklık, Organ Nakli ve Enfeksiyon Enstitüsü’nden öğretim üyesi David Furman ve ekibiNature Medicine dergisinde yayınlanan çalışmalarında, insanlar ne kadar kafein tüketirlerse vücutlarının kronik iltihaplanma karşısında daha dirençli olduğunu tespit etti.

Araştırmada Furman ve çalışma arkadaşları genç ve yaşlılardan oluşan 100 kişinin kan örneklerini inceledi. Yaşlıların iltihaplanmayla bağlantılı bazı genlerinde gençlerinkine göre daha fazla hareket gözlendi. Ancak insanlar yaşlandıkça vücutlarındaki iltihaplanmanın da artması doğal bir durum. Diyabet, yüksek tansiyon, kalp sorunları, kanser, eklem sorunları ve Alzheimer hastalığı gibi yaşlılığın bütün kronik hastalıklarında iltihaplanmanın görüldüğü biliniyor. Furman, bunların çoğunun aslında yaşlılığın değil iltihaplanmanın sebep olduğu hastalıkları olduğunu belirtiyor. İltihaplanmaya bağlı genler ne kadar aktifse kişinin yüksek tansiyon veya damar tıkanıklığı çekmesi ihtimali de o kadar artıyor.


Ortak nokta

Bu sağlık sorunları düşük seviyede görülen yaşlı insanların ortak bir noktada buluştuğu gözlemlendi: hepsi de düzenli olarak kafein tüketiyordu. Günde beş fincandan fazla kahve içenlerin iltihap yapan genlerinde çok düşük seviyede aktivite gözlemlendi. Araştırmacalara göre kafein bu devreyi engelliyor ve iltihap yapan yolu kapatıyor.

Kaynak