Standart işitme testiyle, erken otizm tanısı

Öne Çıkanlar Sağlık
Standart işitme testiyle, erken otizm tanısı

Araştırmalara göre çocukların üçte ikisinde otistik gelişim bozuklukları görülüyor. Otizmli çocuklar, çoğunlukla sosyal etkileşim sorunları yaşıyor, uyarımlara aşırı duyarlılar ve en kötü durumlarda ise zihinsel sorunlar yaşıyorlar. Dikkat çekici davranışlar genelde iki ila üç yaşlarında belirginleştiği için otizm genelde geç teşhis ediliyor ki bu da tedaviyi zorlaştırıyor.

Bilim insanları bu yüzden otizmin erken tanısını mümkün kılacak yöntemler arıyorlar. Mesela gözbebeğindeki refleks değişimi ve beyin sıvısının hacmindeki dikkat çekici değişimler ilk belirtiler olarak görülüyor. Harvard Üniversitesi’nden Oren Miron ve ekibi şimdi erken tanı için daha basit bir yol buldu.

Araştırma çerçevesinde yenidoğanlarda uygulanan standart işitme testlerinin sonuçları değerlendirilmiş. Bu testte bebeğin başına elektrotlar yerleştirildikten sonra beyin sapının seslere karşı gösterdiği reaksiyon kaydediliyor. Araştırmacılar Florida’da 140.000 yenidoğanla gerçekleştirilen test sonuçlarını değerlendirmişler. Bu çocukların 321’inde okul öncesinde otizm teşhisi konmuş. Miron ve ekibi bu yüzden bu çocuklarda, doğumdan hemen sonra beyin sapı reaksiyonunda farklılıklar olup olmadığını kontrol etmiş. Gerçekten de bu çocuklarda beyin sapı akustik uyarımlara biraz gecikmeli tepki vermiş ve beyin dalgalarında da faz kaymaları söz konusu. Anomali türleri daha önce okul çağındaki otizmli çocuklarda ölçülenlerle örtüşüyor.


Sonuçlar yenidoğanlarda, doğuştan var olan otizme işaret eden nörofizyolojik belirtiler gösterdiğini açıklıyor diyor araştırmacılar. Bu da otizmi daha erken bir evrede tedavi etmenin yollarını açıyor. Henüz klinik aşamaya gelinmemiş olsa da bilim insanları işitme testinin otizmin erken tanısında kullanılabileceğini düşünüyorlar.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33140578/