Yapay insan böbreği yolunda büyük adım

Öne Çıkanlar Sağlık
Yapay insan böbreği yolunda büyük adım

Dünya genelinde dokuz yetişkinden birinde böbrek hastalığı görülüyor, böbrek yetmezliği giderek  daha yaygın hale geliyor. Bilim insanları laboratuvarda yetiştirilen işlevsel böbrek dokusunun, böbrek hastalığı tedavilerini hızlandırabileceği ve böbrek fonksiyonunu eski haline getirebileceği görüşünde.

İnsanda böbrek, iki yapıtaşının bir sonucu olarak doğal olarak oluşur: metanefrik mezenşim ve üreter tomurcuğu. Brighnam and Women’s Hastanesi, Tıp Mühendisliği Bölümü’nden Joseph Bonventre, yedi yıl önce metanefrik mezenşim olarak bilinen ilk yapıtaşını insan kök hücreleriyle yetiştirmişti. Aynı ekip kısa bir süre önce, böbrek toplama sistemine dönüşen ikinci yapıtaşını (üreter tomurcuğu) üretmek için çok verimli bir yöntem geliştirdi. Ayrıca böbrek geliştikçe doğal olarak meydana gelen etkileşim parçalarını kopyalayarak, bu iki yapıtaşının hücreleri arasındaki etkileşiminin özelliklerini de gösterebildi.

Bonventre ve ekibi öte yandan ilk kez böbreğin son idrar işleme bileşenini oluşturan iki hücre dizisi olan, ana ve ara hücre dizilerinden oluşan insan hücre dizilerini de yetiştirdi. Bu çalışma araştırmacıların, toplama sistemini etkileyen böbrek hastalıkları için yeni tedavileri test etmelerine yardımcı olabilecek. Bunlar, en yaygın genetik hastalıklardan biri olan polikistik böbrek hastalığı da dahil olmak üzere doğuştan gelen birçok böbrek ve idrar yolu anormalliğini de içeriyor.


Son çalışmayla araştırmacılar, yeni ilaçlar geliştirmek, kalıtsal ve sonradan edinilmiş bozuklukların araştırılmasına yardımcı olmak ve böbreğin bedendeki metabolik dengeyi nasıl geliştirdiği ve kontrol ettiği konusundaki anlayışlarını geliştirmek için kullanılabilecek insan böbrek hücrelerini ilk kez yetiştirmiş oldular.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak