Celal Şengör ‘Accademia dei Lincei’ye üye oldu

Öne Çıkanlar Son Dakika Bilim Toplum
Celal Şengör ‘Accademia dei Lincei’ye üye oldu

Dünyanın en saygın akademik kurumlarından biri olan ‘Accademia dei Lincei’ (Vaşaklar Akademisi) Celal Şengör’ü üye yaptı.

İtalyan bilim insanı, doğa bilimci Federico Cesi tarafından İtalya’da 1603 yılında kurulan Akademi adını keskin görüşüyle, bilimin gerektirdiği gözlemsel hüneri simgeleyen bir hayvan olan vaşaktan alıyor.

Galileo Galilei akademinin entelektüel merkeziydi. Galileo, akademiye atfen 'Galileo Galilei Linceo' adını benimsedi. Kurucusu ve hamisi Cesi'nin 1630'daki ölümünden sonra akademi uzun süre etkinliğini yitirdi. 19. yüzyılda akademi, hem edebiyat hem de bilimi kapsayan ulusal bir akademi haline geldi. Kurucusu Cesi, botanik tutkunuydu, aristokrat bir ailedendi ve aile bulundukları bölgenin de aristokrat yöneticisiydi. Babası, akademiyi onaylamadı ama annesi Olimpia Orsini, bu kuruluşu maddi manevi destekledi.


Cesi, Accademia dei Lincei'yi üç arkadaşıyla birlikte kurdu: Hollandalı doktor Johannes van Heeck ve iki Umbrialı arkadaş, matematikçi Francesco Stelluti ve bilge Anastasio de Filiis. Accademia'nın kurulduğu sırada Cesi sadece 18 yaşındaydı ve diğerleri ondan 8 yaş büyüktü. Cesi ve arkadaşları tüm doğa bilimlerini anlamayı araştırmayı amaç edinmişlerdi. Akademi üyeleri arasında Einstein, Fermi, Heisenberg, Max Planck gibi ünlü fizikçiler vardı.

Akademinin Cesi tarafından seçilen sloganı şuydu: "En büyük sonuçları elde etmek istiyorsanız küçük şeylerle ilgilenin" (minima cura si maxima vis).

Amaç, gözlem yöntemine yansıyan modern bilimi bir araya getirmekti. Akademi, küresel komünlerin her çeyreğinde üyeliğini sürdürmek için yeterli donanıma sahip olacaktı. Kütüphaneler, laboratuvarlar, müzelerle, botanik bahçeleri ve matbaalar şeklinde genişleme politikası izleyecekti. Üyeler sık ​​sık gözlemleri etrafında mektuplar yazdı. Üyelerden "Doğanın nedenlerini ve işleyişini anlayabilmek için, tıpkı bir vaşak keskin görüşlü olmaları" istendi.

Galileo’yu destekledi

Galileo 1611'de seçkin akademiye alındı. Akademi onun eserlerini yayınladı. Akademi, Roma engizisyonu ile başı derden giren Galileo’nun hep arkasında durdu. Akademiye rahipler alınmadı. Akademi'nin astronomi, fizik ve botanik alanlarındaki ilk yayınları arasında Galileo'nun Güneş Lekeleri Üzerine Mektuplar'ı, Assayer'i ve Tesoro Messicano'su vardı.1651'e kadar on yıllarca emek harcanan yeni dünyanın florasını, faunasını ve ilaçlarını anlatıyordu.

Bu yayınla Lincei'nin ilk ve en ünlü aşaması tamamlanmış oldu. Mikroskopinin yeni kullanımı akademinin faaliyetleri arasına girdi ve pek çok bilim kitabında bu konuda atıflar var. Mikroskoplar sadece Lincei tarafından astronomik ve matematiksel çalışmaların ötesinde, aynı zamanda mekanik anatominin ve atomculuk teorilerinin yükseliş zamanı olduğu için anatomide yeni deneyler için de kullanılıyordu. Deneyler giderek her yerde çoğaldı. Akademi, yeni icat edilen mikroskop yardımıyla önemli bir mikrograf veya çizim koleksiyonu üretti.

Şengör, dünyanın başka sayılı akademilerinin yanı sıra, unvanına bu önemli akademinin üyeliğini de ekledi.