HIV hastalarına yeni tedavi

Son Dakika Bilim
HIV hastalarına yeni tedavi

Amerikalı bir HIV hastasına, göbek kordonu kanıyla gerçekleştirilen kök hücre naklinden sonra kanında HI virüsü tespit edilmedi. UCLA David Geffen Tıp Okulu’ndan Dr. Yvonne J. Bryson’un açıklamasına göre “New Yorklu” hasta, dünya genelinde tedavi edilen HIV’li ilk kadın hasta. Beyaz ve siyahi atalara sahip hastaya 2013 yılında HIV ve 2017 yılında ise lösemi tanısı konmuştu. Bu hastada ilk kez miyeloid lösemiyi tedavi etmek için göbek kordonu kanı kullanılmıştı. Ayrıca yakın bir akrabası da bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kan vermişti.  ‘Akrabadan yapılan kan nakli, onu kordon kanını alacak noktaya getiren bir köprü gibiydi’ diyor araştırmacılar.

Kadın tedaviden 37 ay sonra antiretroviral ilaçları almayı bıraktı. Ve son on dört aydır HI virüsü taşımıyor. Göbek kordonu kanını bağışlayan bebek, genetik bir anomali nedeniyle doğal olarak AIDS virüsüne karşı dirençliydi.

Daha önce iyileşen iki hasta erkekti. Berlinli hasta olarak isimlendirilen Ray Brown, 2020 yılında kanserden ölene dek 12 yıl hiç HI virüsü taşımadı. 2019 yılında ise Adem Castillejo’nun tedavi edildiği açıklanmıştı. İki hastaya da HIV enfeksiyonunu bloke eden bir mutasyon taşıyan kemik iliği nakli yapılmıştı. Söz konusu mutasyon bugüne dek 20.000 kadar bağışçıda tespit edildi. Bu bağışçıların birçoğu Kuzey Avrupa kökenliydi. Tahminlere göre kadınlarda HIV enfeksiyonu farklı seyrediyor. Deneysel tedavilere katılan hastaların sadece yüzde on biri kadın. Oysa HIV vakalarının yarısı kadar kadınlarda tespit ediliyor. Yeni yöntem sayesinde çok daha fazla hastanın tedavi edilebileceği sanılıyor. Dünya genelinde yaklaşık olarak 38 milyon insan HIV hastası ve bunlardan yüzde 73 kadarı tedavi edilmekte.


Kaynak