Sığır midesindeki mikroplar plastiği parçalıyor

Son Dakika Bilim
Sığır midesindeki mikroplar plastiği parçalıyor

Avusturyalı bilim insanları, bazen parçalanması zor olan bitki bazlı gıdaları parçalayan sığırların, işkembelerindeki mikroorganizmaların karışımıyla plastiğin ayrıştırılmasında başarı elde ettiler. Sığır midesinden gelen sıvının tümüyle üç farklı polyesterin temel bileşenlerine ayrılabileceği anlaşıldı. Araştırmacılara göre polyester dünya geneli için tahmin edilen yaklaşık 26 milyon ton plastiğin yüzde 15’ini oluşturuyor. Malzemeler dokumalarda, paketleme ürünlerinde ve kompost haline getirilebilen plastik çuvallarda bulunuyor.

Doris Ribitisch yönetiminde çalışan ekip araştırma çerçevesinde, önceki çözümler çok fazla enerji ve toksik madde gerektirdiğinden, bileşikleri geri dönüştürme seçeneklerini inceledi. Her ne kadar plastiğin parçalanması zor olsa da yapısı birçok yönden bitki hücrelerinin ana bileşenlerinden biri olan kütin gibi doğal polyesterle benzer. Kütin örneğin doğal enzimler tarafından parçalandığı kompost yığınında bulunabilir. Bu da araştırmacılara enzimleri başka yerlerde de arama fikrini verdi.

Bu yerlerden biri ineklerin üç ana midesinden en büyüğü: yani rumen veya işkembe. Buradaki doğal bitki polyesterlerinin yapı taşlarına (monomerler ve oligomerler) ayırırken yerel mikroorganizma topluluğu için gereksinimler benzerdir. ‘Bu yüzden bazı biyolojik etkinliklerin plastik türlerini hidrolize etmek için kullanılabileceğini tahmin ettik’ diyor araştırmacılar. Bilim insanları yapay olarak üretilen PET’e ek olarak, kompostlanabilir plastik çuvallarda bulunan, biyolojik olarak parçalanabilen iki tür plastiği (PBAT) laboratuvar koşullarında, mezbahadan gelen işkembe sıvısıyla temas ettirdi. Bu şekilde işkembe sıvısının, plastiği parçalamada gerçekten de işe yaradığı anlaşıldı. Fakat yöntemin daha geniş alanlarda kullanılabilmesi için daha çok araştırmanın yapılması gerekiyor.


Kaynak