Dünya Çevre Günü’nde, plastik kirliliği mücadelesine siz de destek olun!

Gezegenimiz Öne Çıkanlar Toplum
Dünya Çevre Günü’nde, plastik kirliliği mücadelesine siz de destek olun!

Bugün çevremizi kutlamanın ve ona ne kadar değer verdiğimizi göstermenin günü. 5 Haziran Dünya Çevre Günü, 1972 yılında yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'ndan bu yana kutlanıyor. Bu özel gün ile çevremizi korumaya yönelik farkındalık oluşturmak ve eylemleri teşvik etmek amaçlanıyor.

Bu amaçla her yıl farklı ev sahibi ve farklı bir konsept belirleniyor. Örneğin geçen yılki Dünya Çevre Günü Kanada’nın ev sahipliğinde ve İnsanları doğa ile irtibatlamak teması ile kutlanmıştı. İnsanların dışarıya çıkıp doğayı keşfetmesi, onun güzelliğinin farkına varması istenmiş ve böylece onu koruma çağrısının anlam kazanacağı düşünülmüştü.

Bu yılın "Plastik Kirliliğiyle Mücadele Et (Beat Plastic Pollution)" teması Hindistan ev sahipliğinde kutlanıyor.


Plastik kirliliği, gezegenimiz için en büyük tehditlerden biri. BM'ye göre, dünyada her yıl neredeyse 5 milyar adet plastik poşet kullanılıyor. Her yıl 13 milyon ton plastik okyanuslara bırakılıyor. Dünya adeta her dakika plastikle doldurulan bir çöp kamyonuna dönüşüyor.

Son on yılda, geçen yüzyılda sahip olduğumuzdan daha fazla plastik ürettik  ve bu ürettiğimiz plastiklerin yarısı tek kullanımlık. Dünya her dakika 1 milyon plastik şişe satın alınıyor.

80 plastik poşet yutan bir yavru balina

Tayland'ın güney kıyılarında, 80 plastik poşet yutarak kıyıya vuran balinayı kurtarma çabaları sonuçsuz kaldı. Hayvan, ölmeden önce yuttuğu poşetlerden sadece beşini çıkarabildi. Otopside hayvanın midesinde toplam sekiz kilo poşet bulundu. Taylandlı bir yetkili, balinanın poşetleri yuttuktan sonra yemek yiyemediğini söyledi.

Mart ayında İngiltere Hükümeti için hazırlanan bir raporda, önlem alınmaması halinde okyanuslardaki plastik miktarının 10 yıl içinde üç katına çıkabileceği uyarısı yapılmıştı. Tayland da dünyada en fazla plastik poşet kullanılan ülkelerden biri. Hükümet geçen ay poşetler için tüketicilerden para alınmasına yönelik bir yasa çıkarılacağını duyurmuştu. Poşetlerin her yıl yüzlerce deniz canlısının ölümüne neden olduğu belirtiliyor.

Peki, plastik kirliliği ile bireysel olarak nasıl savaşacağız? Bununla ilgili 2 kampanya var:

WWF-Türkiye’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirdiği 1 Güzel Hareket kampanyasına katılarak, plastik kullanımınızı azaltabilirsiniz.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Dairesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde önemli bir kampanya başlatıyor. Kampanya, plastik atıkların çevre ve denizler üzerindeki olumsuz etkilerinin giderek büyüdüğü günümüzde plastik kullanımının azaltılmasını hedefliyor.

Kampanya kapsamında www.1guzelhareket.org sitesi ziyarete açıldı. Kullanıcılar, siteyi ziyaret ederek, plastik kullanımlarını azaltmaya dair kendileri için küçük ama dünya için büyük bir adım atmış olacaklar. Sitede yer alan şu kullanım alışkanlıklarından en az birini değiştirerek kampanyaya katılabilirsiniz: “Plastik Poşet kullanmayacağım”, “Plastik şişe kullanmayacağım”, “Plastik pipet kullanmayacağım”, “Plastik çatal, bıçak, kaşık kullanmayacağım”.

Birleşmiş Milletler herkesi bir “plastik kirliliği” oyunu oynamaya davet ediyor

Bu kampanyaya katılmak için:

  • Vazgeçmeye hazır olduğunuz tek kullanımlık bir plastik ürünü seçin.
  • Bu ürün yerine, tekrar tekrar kullanılmaya uygun başka bir alternatif ürün seçin ve bu ürünle birlikte bir öz çekim yapın.
  • Bu öz çekimi #BeatPlasticPollution ve #WorldEnvironmentDay hashtag'leri ile sosyal medyada paylaşın. Üç arkadaşınızı da etiketleyerek, aynı şeyi yapmaya davet edin.

Evet plastik kirliliğini biz yarattık. Ama birlikte çalışarak bunu sonlandırmak da bizim elimizde.