İkonik kaktüsün ölümü!

Gezegenimiz Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
İkonik kaktüsün ölümü!

Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısındaki çölde yaşanan yoğun sıcak hava dalgaları ikonik saguaro kaktüsünün ölümüne neden oldu.

2023 Temmuz'u dünyanın tüm sıcaklık rekorlarını kırdığı ay oldu. Bilim insanlarına göre bu artışlar, dünya çapında artık her 5-15 yılda bir gerçekleşmesi beklenebilecek sıcak hava dalgaları üretecek. Küresel sıcaklıklar sanayi öncesi seviyelerin 2 °C üzerine çıkarsa, her 2-5 yılda bir gerçekleşebilir.

El Nino sıcaklığı, Tonga'da volkanik patlama ve hepsinden önemlisi atmosferdeki sera gazı konsantrasyonlarının artması, yaşadığımız sıcaklıklarda önemli rol oynadı. Genel olarak, ortalama küresel sıcaklık, Temmuz’da sanayi dönemi öncesi ortalamanın 1,54 ℃ üzerindeydi.


Bu yılki rekorun gelecek yıl muhtemelen daha da sıcak olarak kırılması bekleniyor. İklim bilimcisi Zeke Hausfather, ”Uzun vadeli bir ısınma eğiliminin zirvesinde, özellikle aşırı bir dönemdeyiz ve görünüm biraz korkutucu" diyor. Sıcaklık bölgesel olmaktan çıktı. Avrupa'da artan sıcakla ilgili hastaneye yatışlar çok arttı ve Çin'deki tarımsal kayıplara neden oldu. yani etkisi çok yönlü.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-023-02552-2