Cep telefonuyla enfeksiyon testi

Teknoyaşam
Cep telefonuyla enfeksiyon testi

Birçok insan için vazgeçilmez olan cep telefonu artık sadece telefon etmek ya da internette gezinmek için kullanılmıyor. Nitekim akıllı telefonlar sanal doktor ya da mini laboratuar görevini bile yerine getirebiliyorlar. Araştırmacılar örneğin nehir körlüğü hastalığı (Onkoserkiyaz) etkeni gibi parazitleri tespit eden akıllı telefon mikroskobu geliştirdiler. Ayrıca sperma kalitesini kontrol eden akıllı telefon aksesuarları veya demansın erken belirtilerini tespit eden telefon uygulamaları bile var artık.

Cincinnati Üniversitesi’nden Sthitodhi Ghosh şimdi sıtma, HIV, Corona virüsleri veya diğer hastalık etkenlerini teşhis edebilecek bir telefon aksesuarı geliştirdi. Tarama, hastanın bir plastik şeridi ağzına soktuktan sonra bunu aksesuardaki bir girintiye yerleştirmesiyle gerçekleşiyor. Plastik laboratuar çipi, tükürüğü ya da kanı derin dondurulmuş ve kurutulmuş maddelerle dolu iki minik kanala çekmek için doğal kılcal çekme kuvvetlerinden yararlanıyor. Bu kanallardan birinde örnek antikorlarla karıştırılıyor. Bunlar bir enfeksiyon durumunda hastalık etkeninin antijen yapılarıyla birleşiyorlar. İkinci kanal ise kimyasal reaksiyonlarla elektromanyetik ışın yayan maddeler içeriyor. Tüm test süreci otomatik olarak gerçekleşiyor. Analizden sonra sonuç, bir uygulama üzerinden doğrudan doğruya doktora gönderilebiliyor.

Araştırma çerçevesinde söz konusu akıllı telefon laboratuarı sıtma parazitleriyle test edildi. Bu şekilde testin, parazitlere bağlı etkin bir enfeksiyonu güvenli şekilde teşhis edecek kadar hassas olduğu anlaşıldı. Teorik olarak bu aletle diğer birçok enfeksiyon hastalığı teşhis edilebildiği gibi depresyon gibi psişik hastalıklar da teşhis edilebiliyor. Çünkü virüs ve diğer hastalık etkenleri dışında yöntem hormonları ve diğer biyolojik göstergeleri de tarayabiliyor. Araştırmacılar bundan sonraki çalışmalarında telefon aksesuarını ticari ürün haline getirmenin yolunu arayacaklar.


Kaynak