Vestel “engelliye” dokunacak

Teknoyaşam
Vestel “engelliye” dokunacak

Televizyonlar ve beyaz eşyalar cep telefonu ve tabletlerle sesli olarak yönetilebilecek; beyaz eşyaların kontrol paneline Braille alfabesi uygulaması konulacak; akıllı cep telefonu “erişebilirlik modu'' ile rahatlıkla kullanılabilecek; küçük ev aletlerinin sesli kullanım kılavuzları olacak.

Erişilebilirlik Projesi kapsamında Young Guru Academy (YGA) ile birlikte 7-8 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen Engelsiz Hackhaton’u düzenleyen Vestel, yarışma kapsamında hazırlanan ve engellilerin günlük ihtiyaçlarına cevap veren projeleri Vestel City’de üretmeye de hazırlanıyor. Son dönemde erişilebilirlik konusunda Ar-Ge yatırımlarına hız veren şirketlerden biri Vestel. Herkesin teknolojiye ulaşma ve kullanma hakkı olduğundan yola çıkarak “Erişilebilirlik Projesi”ni yaşama geçirmeye hazırlanıyor. Vestel’in tamamında bir kültür haline getirilmesi hedeflenen proje, engellilerin hayatını kolaylaştıracak, ürettiği cihazların ve iletişim kanallarının rahatlıkla kullanılmasını sağlayacak. Proje, ilgili dernek, sivil toplum örgütleri ve eğitmenlerin de aralarında bulunduğu konunun tüm paydaşlarının da katkısıyla yaşama geçiriliyor. Proje, ürünlerden fabrikaya, web sitesinden müşteri hizmetlerine kadar tüm çalışma ortamlarının ve iletişim kanallarının engelliler tarafından rahatlıkla kullanılmasını hedefliyor. Erişilebilirlik projesi kapsamında yapılacak çalışmalarla; TV’ler ve beyaz eşyalar, cep telefonu ve tabletle sesli olarak yönetilmesi, beyaz eşyaların kontrol paneline Braille alfabesi ile uygulama yapılması, akıllı cep telefonu Venus’ün “erişilebilirlik modu” sayesinde engelliler tarafından da rahatlıkla kullanılabilmesi planlanıyor. Kullanım kılavuzlarını sesli hale getirilerek, küçük ev aletlerinde sağlanacak sesli yönlendirme sayesinde engellilerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ayrıca internet sitesinin tüm sayfalarıyla erişilebilir olması, tanıtım videolarının sesli şekilde tasvir edilmesi, işitme engellilere yönelik görüntülü çağrı merkezi oluşturulması da projenin diğer hedefleri arasında.

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan bu durumu sadece engelliler özelinde bir girişim olarak değerlendirmemek gerek bu tüm toplumu ilgilendiren, dikkat çekmek, öncüsü olmak istediğimiz bir konu” diye konuştu.


birinci

Erişilebilirlik Projesi kapsamında Young Guru Academy (YGA) ile birlikte 7-8 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen Engelsiz Hackhaton’u düzenleyen Vestel, yarışma kapsamında hazırlanan ve engellilerin günlük ihtiyaçlarına cevap veren projeleri Vestel City’de üretmeye de hazırlanıyor. Yarışma sonunda, görme engellilerin önlerindeki cisimleri sesli olarak algılamalarını sağlayan sensörle akıllı gözlük ile ITC takımı birinci olurken, internetteki fotoğrafların betimlenerek bir veritabanında toplanmasını amaçlayan BETIM takımı ikinci, görme engellilerin renkleri, sesle algılamalarını sağlayan RENGÂRENK takımı ise üçüncü oldu.

Young Guru Akademi işbirliği ile

Liderlik Okulu Young Guru Akademi (YGA), daha iyi bir dünya için sosyal bilinçli liderler keşfedip yetiştiriyor. Her yıl 50.000 kişinin başvurduğu YGA liderlik okulunda kurulan hayaller, birlikte projelendirilip hayata geçiriliyor. Bugünün liderlerinin geleceğin liderlerini yetiştirdiği YGA’da çok uluslu şirketlerin dünya başkanları, üst düzey yöneticileri, bilim adamları, yazarlar ve girişimcilerden oluşan 500′ün üzerinde YGA Hayal Ortakları bulunuyor. Aralarında Zorlu Holding’in de bulunduğu hayal ortakları ile birlikte daha iyi bir dünya için projeler gerçekleştiriliyor.