‘Akdeniz yaşam şekli’ depresyon riskini azaltıyor

Öne Çıkanlar Toplum
‘Akdeniz yaşam şekli’ depresyon riskini azaltıyor

İspanya’da yapılan yeni bir araştırmada yalnızca Akdeniz tarzı beslenmenin değil “Akdeniz yaşam şeklinin” de akıl sağlığı için olumlu etkileri olduğunu ortaya koyuyor.

Alınan sonuçlara göre meyve sebze ağırlıklı beslenme tarzının yanı sıra spor yapan ve sosyalleşen insanların depresyona girme riski, bu yaşam tarzını benimsememiş insanlara göre oldukça az.

İspanya’daki Las Palmas de Gran Canaria Üniversitesi’nden Almudena Sánchez-Villegas’a göre önceden yapılan araştırmalarda da Akdeniz tarzı beslenen veya belirli sağlıklı beslenme kurallarına uyan insanların depresyona girme olasılığının daha az olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak yapılan bu yeni araştırma, depresyon ile yalnızca Akdeniz tarzı beslenmenin değil Akdeniz tarzı yaşamın bağlantısını inceleyen ilk araştırma oldu.


Depresyona girme oranları

Yapılan araştırmada 11.800 kişiye normalde yedikleri besinler, ne kadar egzersiz yaptıkları ve arkadaşlarıyla sosyalleşmeye ne kadar zaman ayırdıkları sorularak bu kişilerin yaşam tarzlarının Akdeniz yaşam şekline ne kadar yakın olduğu saptandı. Ardından bilim insanları bu katılımcılarda sonraki 8 buçuk yıl içinde depresyon belirtilerinin ortaya çıkıp çıkmadığını gözlemledi.

Araştırma sonunda katılımcılardan 806’sına depresyon tanısı koyuldu.

Araştırma başında katılımcılar, yaşam tarzlarının Akdeniz yaşam şekline ne kadar yatkın olduklarına göre en yakın, orta yakınlıkta ve en uzak olmak üzere üç gruba ayrılmış, daha sonra grupların depresyona girme oranları karşılaştırılmıştı.

Araştırmanın başında yaşam şekilleri Akdeniz tarzına en yakın olan katılımcıların depresyona girme riskinin, bu yaşam şekline en uzak katılımcılara göre %50 oranında daha az olduğu belirlendi.

Araştırmacılar sağlıklı beslenme, egzersiz yapma ve sosyalleşmenin depresyon riskini azaltmasının birçok sebebi olabileceğini belirtiyor.

Örneğin Akdeniz ülkelerinde bolca tüketilen gıdalarda (zeytinyağı, sert kabuklu yemişler, baklagiller, meyveler ve balık gibi) enflamasyonu engelleyen faydalı besin maddeleri bulunuyor. Daha önce yapılan çalışmalar enflamasyonun depresyon riskini arttırdığını ortaya koymuştu.

Sánchez-Villegas’a göre egzersiz yapmak da aynı şekilde iltihabı önleyeceğinden depresyon riskini azaltıyor. Ayrıca egzersiz, ‘iyi hissetme kimyasalı’ olarak da bilinen endorfin hormonu salgılayarak ruh halinizi iyileştiriyor ve depresyonu önlüyor.

Araştırmanın, daha önceden yapılan ve sosyal etkileşimlerin psikolojik sağlığa iyi geldiği sonucuna ulaşan araştırmalarla da uyumlu sonuçlar aldığı belirtildi. Depresyon ile sosyal etkenler arasındaki bağlantı üzerine yapılan bu eski araştırmada, zor dönemlerde sosyal destek almak gibi birçok yöntemin bu bağlantıyı açıklayabileceği belirtmişti.

Kaynak: http://www.livescience.com/55756-mediterranean-lifestyle-linked-to-lower-depression-risk.html?utm_source=ls-newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20160815-ls-test