Cam liflerinden oluşan boya tuğla yapıları depreme dayanıklı kılıyor

Öne Çıkanlar Toplum
Cam liflerinden oluşan boya tuğla yapıları depreme dayanıklı kılıyor

Tuğla yapıların bir boya ile kaplanması onları depreme dayanıklı kılabilir. Söz konusu boya cam liflerinden oluşuyor ve yapının direncini artırmanın yanı sıra, sarsıntılarda esneklik kazanmasına da olanak sağlıyor.

Tuğla yapılar daha ucuza mal olmakla birlikte, depreme pek de dayanıklı değildir. Tokyo Üniversitesi’nden Kenjiro Yamamoto ve arkadaşları tuğla yapıların güçlendirilmesi amacıyla, standart akrilik-silikon boya reçinesi ve cam liflerinden oluşan ve bu tür yapılara esneklik kazandıran bir boya geliştirdi. Bu boya yapının genel direncini artırıyor ve aynı zamanda da yapının bükülmesine ve parçalanmadan enerjiyi dağıtmasına da olanak tanıyor.

Yamamoto ve arkadaşları bir tuğla yapı örneği üzerinde yaptıkları deneyler sonucunda boyanın yapıya 1995 Kobe depreminin iki katı şiddetinde bir sarsıntıda ayakta kalabilmesine olanak tanıyacak bir dayanıklılık kazandırdığına tanık oldular. Bir başka deneyde bu boyayla kaplanmayan bir yapının çok daha küçük bir sarsıntıda çöktüğünü gören araştırmacılar deneylerini tam ölçekli tuğla yapılar üzerinde uygulayacağını da belirtti.


Yapıların depreme daha dayanıklı duruma getirilmelerini sağlayan çok az yöntem var. Güçlendirilmiş plastikten yapılmış duvar kaplama levhalarından yararlanılabiliyor, ama bu tür levhalar yapıya olsa olsa onların duvara iliştirilmesine yarayan yapıştırıcıya eşit oranda bir güçlendirme sağlıyor. Yamamoto ve arkadaşları geliştirdikleri bu yeni boyanın maliyetinin metrekare başına yaklaşık 9 ile 14 Dolar arasında değişebileceğini öngörüyor. Oysa, başka seçeneklerin günümüzdeki maliyetleri bunun 10 katına ulaşabiliyor.

Yeni Zelanda Üniversitesi’nden Jason Ingham, boyanın özellikle de maliyetlerin ciddi bir sorun oluşturduğu gelişmekte olan ülkelerin ilgisini çekebileceğine inanıyor.

Kaynak: https://www.newscientist.com/article/2195290-earthquake-resistant-paint-could-help-brick-buildings-survive-tremors/