Kültür Üniversitesi’ne “Sanatsever Kurum Onur Ödülü”

Öne Çıkanlar Toplum

TÜYAP İstanbul Sanat Fuarı “Artist 2019 Sanatsever Kurum Onur Ödülü” 4 Kasım Pazartesi günü fuarda düzenlenen törende İstanbul Kültür Üniversitesi’ne verildi.

Ödülü, törene kızı Dr. Bahar Akıngüç Günver ile katılan Kültür Koleji Kurucusu ve İKÜ Mütevelli Heyet Onursal Başkanı İnş. Yük. Müh. Fahamettin Akıngüç’e TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan sundu.

Hızlan, “Çok güzel bir ödül veriyorum çünkü o koleksiyonu gördüm.” diyerek Kültür Üniversitesi’nde zaman zaman açılan sergilerle koleksiyonun sanatseverle buluştuğunu hatırlattı.


Akıngüç ise, konuşmasında sanatın okullarında, üniversitesi ve hayatımdaki yerine, önemine dair yaptığı konuşmada 60 yıldır, her fırsatta sanata hep bir başlık olarak yer vermeye çalıştığını ifade etti.

"Sanat benim dostum oldu"

“1930’larda büyüdüğüm Eskişehir’de sanat benim için dergiydi, kitaptı, edebiyattı. 1940’larda üniversite okumak için geldiğim İstanbul’da büyük şehirle taşra arasındaki o derin uçuruma sürüklenmekten sanata tutunarak kurtuldum…

Ben sanatı seviyorum demekle olmuyor. Sevginin içinde sabır, emek, çaba olmalı. Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin sanat galerisi, koleksiyonumuz, atölyelerimiz... Bütün bunlar yalnızca sevgiyle ya da sahip olmak dürtüsüyle olmadı.

Evet, ben sanatı çok sevdim. Ancak bu sevgide sahip olmak hırsı değil paylaşmak heyecanı baskındı. Bu nedenle ardına düştüğüm her tablo, izini sürdüğüm her eser, ona bakmak için heyecan duyanın, anlamak için çabalayanın, anlamasa bile ardındaki emeğe şapka çıkarmasını bilenindir. Koleksiyonumuzdaki eserler, evlatlarımın, torunlarımın, kurumlarımın mülkü değil öğrencilerimin, çalışma arkadaşlarımın, yolu galerimize düşen sanatseverlerindir.” diyerek yapmaya çalıştıklarının eserlerin daha geniş kitlelere tanıtılması ve sanat emekçilerinin anlaşılması yolunda mütevazı bir elçilik olduğunun altını çizdi.

Akıngüç, “Sanatsever kurum onur ödülü Kültürü, sanat yolculuğunda biraz daha yüreklendirdi” diyerek emeği geçen, düşünen, takdir eden herkese şahsı, Kültür Koleji ve İstanbul Kültür Üniversitesi adına teşekkür etti.

Dr. Bahar Akıngüç Günver, Doğan Hızlan ve Yük. Müh. Fahamettin Akıngüç