Çiğneme kaslarımızın bilinmeyen bir kısmı keşfedildi

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Çiğneme kaslarımızın bilinmeyen bir kısmı keşfedildi

İnsan anatomisinin tümüyle araştırıldığını sananlar, yanılırlar. Nitekim özellikle son yıllarda, bedenimizde gözden kaçan ya da yeni gelişen yapılar keşfedildi. Bunlar gizli kalmış bağlantı kanallarından, kol atar damara kadar çeşitli yapılar. Basel Üniversitesi’nde Szilvia Mezey ile çalışan araştırmacılar, şimdi çiğneme kaslarımızda yeni bir anatomik yapı keşfettiler. Çenemizi hareket ettiren kas demetleri arasında Musculus masseter en bilinenidir. Elmacık kemiğinden başlayan bu kas, yanaktan altçeneye kadar uzanır. Parmaklarımızı yanağımızın arkasına yerleştirip, dişlerimizi birbirine bastırdığımızda, gerildiğini hissedebiliriz. Anatomi kitaplarında masseter kasının iki tabakadan oluştuğu anlatılır.

Aslında 1995 yılında Henry Gray tarafından yayımlanan “Gray’s Anatomy” isimli temel anatomi kitabında çiğneme kasının üç tabakadan oluştuğu belirtiliyordu. Ayrıca 2003 yılında yayımlanan bir araştırmada da üst tabakanın iki bölümden oluştuğundan söz ediliyordu. Bu tartışmalı anlatımlar nedeniyle araştırmacılar masseter kaslarını ayrıntılı bir şekilde yeniden incelediler.

Bu amaçta, formaldehit içinde korunan 30 insan çenesi parçalanarak, doku örnekleri analiz edildi ve 16 ölüye ait bilgisayar tomografi görüntüleri incelendi. Araştırmacılar kasları hareket halinde görebilmek için, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yönteminden yararlanarak da bir katılımcının kas anatomisini kaydettiler. Sürpriz sonucuna göre, masseter kaslarının en alt tabakasının iki bölümden oluştuğu görüldü. Yani bilinen bölüm dışında daha altta bir bölüm daha var. Araştırmacılara göre gözlemlenen yapılar, masseter kasının bağımsız, daha önce gözden kaçan bir parçası.


Analizler öte yandan yeni keşfedilen kas kısmının ne gibi işlevleri olduğunu da ortaya koydu: Uzantılarının bulunduğu yer, bu tabakanın altçenenin istikrarını sağladığını açıklıyor. Daha da önemlisi, tüm massater kasları arasında koronoid kısım, altçeneyi geri çekebilen tek kas. ‘O olmasaydı altçenemizi öne ve arkaya doğru hareket ettiremezdik ‘diyor araştırmacılar.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak