Daha mutlu yaşlılığın bir sırrı da oksitoksin

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Daha mutlu yaşlılığın bir sırrı da oksitoksin

Beynimizdeki kimyasal kokteyl, ruh halimiz ve davranışlarımız üzerinde etkili. Ama tam tersi, belli başlı davranış biçimleri de uyarı maddelerinin salgılanmasına yol açabiliyor. Bunlardan en iyi bilineni oksitoksin. Bu hormon insanda ve hayvanda sosyal etkileşimlerle ilişkilendiriliyor. Amerika’da gerçekleştirilen son bir araştırma birçok yaşlı insanda oksitosin hormonunun daha fazla salgılandığını ve daha yüksek oksitoksin seviyesinin ise yaşlıların hayatlarından daha fazla memnun olmalarını sağladığını gösterdi.

Araştırmaya yaşları 18 ila 99 arasında değişen 103 kişi katıldı. Deneyler sırasında katılımcılara bir video ile kanser hastası çocuklar gösterildi ve katılımcılara bu çocuklara bağış yapma imkanı da verildi. Sonuçlara göre en fazla oksitosin salgılayan katılımcılar daha fazla bağış yaptıkları gibi daha birçok yardımsever davranış biçimleri sergilediler. Araştırmacılar ayrıca oksitosin hormonunun ilerleyen yaşla birlikte daha fazla salgılandığını tespit ettiler ve yüksek oksitosin seviyesinin ise yaşamdan memnun olma üzerinde pozitif etki yaptığını gördüler.

Sonuçta yaşlı insanlar daha yüksek bir oksitosin seviyesine sahipler ve genelde gençlere kıyasla daha yardımsever oldukları gibi daha mutlular. Araştırmacılar, insanları yardımsever kılan veya bağış yapmalarını sağlayanın sadece oksitosin olmayabileceğini ve bundan sonraki çalışmalarda diğer faktörleri araştıracaklarını söylüyorlar.


Oksitosinin kesin etkisi bilimsel olarak tartışmalı. Hormonun anne ve çocuk arasındaki iletişimde önemli bir rol oynadığı biliniyor. Sancıların ortaya çıkmasını sağlayan hormon, süt üretimini uyarıyor ve böylece bebek ve anne arasındaki bağı güçlendiriyor. Ayrıca stres ve kaygıyı azaltabildiği gibi insanların empati kurmasına da yardımcı oluyor. Cinsel uyarım için de önemli olan hormon insanlar arasındaki güveni de artırıyor diyor uzmanlar.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak