Neden bilim? – Mehmet Vural: Adı gibi… Bilimi seven ‘herkese’ hitap ediyor

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Neden bilim? – Mehmet Vural: Adı gibi… Bilimi seven ‘herkese’ hitap ediyor

Ayvalık’taki evimize, her gün düzenli olarak Cumhuriyet girmiş olsa da, gazete bayiinden kendim için Cumhuriyet aldığım ilk sene, İstanbul Tıp Fakültesine başladığım 1982 yılıdır. Orhan Bursalı’nın yayın yönetmenliğinde, önce Cumhuriyet Bilim ve Teknik, sonrasında da Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji (CBT) olarak yayınlanan ve her hafta sabırsızlıkla beklediğimiz bu güzel derginin, gazete tarafından dağıtımı, 1501. sayısında durdurulunca, tam bir hayal kırıklığı yaşamıştım. Oysa daha bir hafta önce 1500. sayısında Prof. Aziz Sancar’ın Nobel töreninin detaylarını okumuştuk CBT’de.

Neyse ki, hasret uzun sürmedi. Bundan tam 5 sene önce, Orhan Bursalı ve Özlem Yüzak, CBT’deki birikimlerini, Herkese Bilim Teknoloji’ye (HBT) yönlendirerek, her elimize alışta bize heyecan yaratan bir dergi çıkardılar ortaya. HBT hem popüler bilimden haberler veriyor, hem de bazen bilimin çok az bilinen alanlarına doğru çekiyor bizi.

Covid’in hayatımıza girmesi ile genel popülasyonun bilime olan ilgisi daha da arttı ve HBT bu dönemde tam zamanında bu boşluğu doldurdu. Dergideki denge o kadar güzel tutturuldu ki, hem bilim insanlarının hem de bilim ve tıp dışı konularda çalışanların ilgileneceği ve anlayacağı düzeyde yazılar geldi karşımıza. Bu dengeyi tutturmak her zaman kolay olmayabilirdi. Ancak Bursalı ve Yüzak, ekipleri ile beraber, hem gazetecilik hünerlerini hem de bilimselliklerini kattılar bu dergiye. Ve böylece herkese hitap edebilen, ülkemizin en önemli popüler bilim dergisi çıktı karşımıza.


Tıp dünyasının içinden ve literatürü takip eden bir öğretim üyesi olarak bile, HBT sayesinde her hafta çok şeyler öğreniyorum. CRSIPR’ın ne olduğunu ilk CBT’de okumuştum. Bugünlerde ise HBT’de CRISPR Cas9’un nasıl çalıştığını daha iyi anladım, hayvanların gizemli dünyasından ilginç noktaları öğrendim, birçok hocanın yorumunu okuyarak hem bilimsel ve bilişimsel, hem de felsefi konularda düşüncelere daldım.

HBT’in bence en büyük başarısı çok geniş bir okuyucu kitlesine ulaşabilmiş olmasıdır. Meslek gereği bilimin içinde olan bizlere, ama aynı zamanda bilimle ilgilenen çok büyük bir kesime ve özellikle de gençlere hitap edebilmeyi becerebilmesidir.

Türk Pediatri Kurumu olarak, HBT ekibi ile uzun senelerdir beraber çalışma fırsatını ve keyfini yakaladık. Orhan Bursalı yönetiminde yapılan toplantılar düzenledik. Doğan Kuban, rahmetli Bozkurt Güvenç, Tanol Türkoğlu, Cem Say gibi çok değerli hocaları büyük bir ilgiyle ve heyecanla dinledik. Kongrelerimizin, en yoğun katılımlı ve ilgi çeken oturumlarına imza attılar. Beş sene, göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Ancak bu derginin mutfağında çalışanların karşılaştıkları zorlukları, dergiyi ayakta tutabilmek için harcadıkları emeği tahmin edebiliyorum. Bu derginin, ülkemizin bilimsel ve entelektüel düzeyine katkısını, zaman içinde daha da iyi kavrayacağımıza inanıyor, HBT’yi emeklilik günlerimizde de okuyabilmeyi ümit ediyorum…

Dr. Mehmet Vural
Türk Pediatri Kurumu Başkanı