Naci Görür: Yunanistan ve Arnavutluk’taki depremler Kuzey Anadolu fay hattını tetiklemez

Öne Çıkanlar Yerküre
Naci Görür: Yunanistan ve Arnavutluk’taki depremler Kuzey Anadolu fay hattını tetiklemez

Yunanistan ve Arnavutluk’ta olan depremlere dair sosyal medya hesabından açıklamalar yapan Prof. Dr. Naci Görür, söz konusu sistemin Kuzey Anadolu Fay sistemiyle doğrudan ilişkisi olmadığını belirtti.

Görür’ün açıklamaları şu şekilde:

“Aşağıdaki haritadan da göreceğiniz gibi, bu depremler Helenik-Adriatik yay sistemi üzerinde oldu. Bu sistem bizim dalma-batma zonu dediğimiz bir yapı. Bu yapı boyunca bir levha diğerinin altına dalıyor. Bu sahada esas itibariyle Afrika levhası Anadolu ve Avrasya levhalarını altına dalıyor. Orta ve Doğu Akdeniz’de egemen levha Afrika levhası (bazı küçük levhacıklar da var). Bu levha Anadolu ve Avrasya levhalarının altına dalıyor.


Bunun sonucunda da levhalar üzerinde depremler meydana geliyor. Bu sistemin ülkemiz boyunca Akdeniz’deki devamına Kıbrıs yayı diyoruz. Bu yay İskenderun Körfezi’nden karaya çıkarak bizim Doğu Anadolu Fayına kavuşuyor. Anlattığım bu dalma-batma sistemlerinde olan depremler çoğunlukla daha derin depremlerdir. Bu sistemin Kuzey Anadolu Fay sistemiyle doğrudan ilişkisi yoktur ve bu fayı tetiklemez.”