2050 yılında dünya nasıl olacak?

Doğan Kuban
2050 yılında dünya nasıl olacak?

Türkiye bugün eğitimde ve öğretimde hangi koşullarda yaşıyor? Biraz okumuşların, gazete okuyanların, çocukları devlet okullarına gidenlerin az çok bildikleri gibi, öğretim büyük bir kalite sıkıntısı çekiyor. Neden? Gülen Hoca denilen olasılıkla Amerika’nın seçtiği bir adamın etrafına memurlardan, öğretmenlerden, askerlerden oluşan ve nasıl inandırdığını bilmediğim bir dernekten çok tarikate benzeyen bir topluluk kurularak bu sonuç ortaya çıktı.

Bu adamın Rusya’da, Avrupa’da, Kuzey Afrika’da, hatta Amerika’da İslami okulları var. Bir Erzurumlu hocanın bu kadar zengin olması olanaksız. Acaba Amerika’dan başka bunun sponsoru neresi olabilir? Çünkü uzun zaman önce Kazakistan’da Şeyh Yesevi Türbesini restore ederken bu okulu ve Türkiye’den gelen öğrencilerini görmüştüm. Gülencilerin durumunu analiz falan etmedim. Ancak binlerce kişi işinden çıkarılmaya başlanınca olayı biraz anladım.

Irak savaşı ile başlayan dönem


Başlangıcı Amerika’nın Irak savaşı ile başlayan süreçte, Arap dünyasında fırtına çıkıyor. Rusya’nın koruduğu İran dışında, belli başlı bütün İslam devletleri karmaşanın içinde dengelerini kaybediyorlar. Kaddafi ölüyor, Mısır Cumhurbaşkanı değişiyor. İsrail’de Araplar ve Yahudiler hala anlaşamıyorlar. Suriye kimsenin anlayamayacağı kadar karışık. Savaş ortamının arkasında İsrail ve Amerika var. Belki İngilizler de vardır. Amerika, Rusya gibi Afganistan’a saldırdı. Atom bombalı iki büyük devlet çevremizde yazı-tura oynuyorlar. Türkiye’yi de Suriye bataklığına soktular. Kürtleri de silahlandırıyorlar. Tehdit ediyorlar.

İsrail güçlendirmek için

Araplar, Afganlar, Libyalılar Amerika için bir tehdit mi oluşturuyor? Ticaretleri tehlikeye mi giriyor?

Bunların hepsi bir Amerikan üssü olan İsrail’i güçlendirmek için oluyor. Biz uçaklarımızı tamir etmek için İsrail’e göndermiyor muyuz? Bunları hatırlatmak için yazıyorum. Sorunların çok daha karışık olanları var. Fakat İsrail sorunu dünyada başka eşi olmayan bir tarihi gerçektir.

Dünyanın her tarafında 20-25 milyon arasında Yahudi yaşıyor. Kanuni zamanında dünya Yahudilerinin yarısı Osmanlı topraklarında yaşıyordu. Amerika’nın en zenginleri arasında Yahudiler var. Bütün dünyaya yayıldıkları için geniş bir ticaret ağı oluşturuyorlar.

Arap kültürü savunucuları

Arapların son yirmi yılda büyük bir gelişmeleri olmadı. Şimdi Türkiye’de Arap kültürü savunucuları var. Dünyanın en gelişmiş İslam ülkesi Türkiye’dir. Çağdaş dünyaya ortak olacak bir Müslüman ülkesi varsa o da Türkiye’dir. Çünkü biz 19. yüzyıla kadar coğrafi olarak Avrupa topraklarında da yaşıyorduk. Sömürge de olmadık. Onun için, Türk Kurtuluş Savaşı’nı ve onun kumandanlarını, Türk halkını ve onun Batıya yani dünyaya katılması sürecini anımsamak, Mustafa Kemal Paşayı kültürümüzü çağdaşlaştıran, Türkiye tarihinin kurucusu olarak değerlendirmek ve bu bağlamda onu ve arkadaşlarını anmamız gerekiyor. Bu anma için merasime gerek yok. Sadece 1923’den bu yana olanları akla getirin. Gazi Mustafa Kemal Paşa dünyanın bütün tarihlerine çoktan girdi.

Sevgili Okurlar,

Daha yazacağım şeyler olduğu halde her fırsatta Gaziyi anmayı, bu çatlamış dünyada bizi ayakta tutacak bir dahi olarak, güven ve sevgi ile anıyorum.

2050’ye nasıl gireceğiz?

2050 yılına nasıl gireceğimizi düşünüyorum. Bu etkinlik mümkün olduğu kadar tümünü ilgilendirecek bir dil ve içerikle, Türkiye’nin ulusla bir bütün olduğunu anlatarak geleceği algılamasına yardım etmelidir. Toplum anlamını yitirmiş politik söylemi unutmalıdır. Burada politik sistemin amacı gelecek üzerinde halka umut vermektir. Toplumun politik söylemi sokaktaki kabadayı atışmasına dönüştü. Yurdun hiçbir köşesinde uygar bir bilim tartışması yok!

Ülke ekonomik olarak zayıflıyor. Egemen ve zengin devletler, aç kurt gibi bu çalkalanmayı gören Rusya ve ABD istedikleri fırsatı bekliyor olmalı!

Şimdikinden daha ağır olarak ABD, Avrupa, Çin ve Rusya, fakir ve gelişmemiş ülkeler etrafında dolanıyorlar. Bütün partiler bir araya geldikleri zaman tek kolla ülkeyi savunamayız. Bundan sonra bir Kurtuluş Savaşı olmayacak. Kuzey Kore tek bir atom bombası ile Çin, ABD Japonya ile anlaşma yaptı. Bu anlaşma, sanayileşmenin gösterisidir.

Türkiye’nin yakın geleceği, sanayileşerek daha emin bir hale gelebilir. Bunun için bilgi birikimi gerek. Bu aşamada da ciddi bir öğretim gerekiyor. (Bu konuda da daha önce yazdım.) Bu alanda devletin ilgisi, 2050’ye kadar kendimizden emin olarak yaşamamızı ve üretmemizi sağlayabilir. Örnek olarak bütün toplumun yaşamını vermeye hazır olduğu Kurtuluş Savaşı’na bakabiliriz. Bugünkü gibi Avrupa ve Amerika’ya göçmek çözüm değil. Fakat bu umutsuzluk gösterisidir. Bunu en kısa sürede aşacak bir devlet politikası Türkiye’nin varlığı için tek koşuldur.

Sevgili Okurlar,

Bir ülke için en kötü haber politik ve dinsel nedenlerle insanın birbirini öldürmesidir. Hele içine din karışırsa Türkiye Hıristiyan dünyasında bilinmez bir yolcuğa çıkar. Her alanda insanlar değişik düşüncelere sahip olurlar. 19. yüzyıl kovboyları gibi buna silah da katarsak, 2050’de bu sekiz yüzyıllık vatana ihanet etmiş oluruz.

Doğan Kuban

Doğan Kuban'ın anısına saygıyla. Bu yazı HBT'nin 162. sayısında yayınlanmıştır.

Doğan Kuban