Hayvanlar dünyasındaki en eski yamyamlık izleri

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Hayvanlar dünyasındaki en eski yamyamlık izleri

Trilobitler 250 milyon yılı aşkın bir süredir ilkel denizlerdeki yaşam alanlarında hüküm sürdüler. Kambriyenin başlangıcında, yaklaşık olarak 540 milyon yıl önce bu eklembacaklılar deniz diplerinde dolaşıyorlardı. Kambriyen döneminin en büyük temsilcileri ise Redlichia rex idi. Tribolitlerin kralı olarak tabir edilen bu hayvan, 35 santime kadar büyüyor ve dikenli bacaklarıyla avının en sert kabuğunu bile kırabiliyordu.

Son araştırma Redlichia rex’in etçil ve avcı olduğunu gösteriyor ama fırsatını bulduğunda hemcinslerini de yiyordu. Bununla ilgili kanıtları New England Üniversitesi’nde (Avustralya) Russel Bicknell yönetiminde çalışan bir paleontolog ekibi, Güney Avustralya’daki Kanguru adasında yer alan Emu formasyonunda ortaya çıkardı. Yaklaşık o500 milyon yıllık bu kayaç tabakasında çok sayıda Redlichia rex fosili dışında, detritus ile beslenen daha küçük boydaki trilobit türü olan Redlichia taooensis temsilcileri de korunagelmiştir. Araştırmacılar bu fosilleri daha yakından incelediklerinde, bunların birçoğunda yaralanma izleri olduğunu fark ettiler. 38 örnekte kafa ve göğüste çeşitli yara izleri var. Görünüşe göre bu trilobitler bir avcının saldırısından kıl payı kurtulmuşlardı. Ancak fosilleşmiş dışkı kalıntılarında bulunan kabuk parçalarından anlaşıldığı gibi daha az şanslı olanlar saldırganları tarafından yenilmişti.

Peki ama ısırık izine benzeyen bu yara izleri kime aitti? Bu döneme ait tabakalarda bu saldırı için gerekli araçlara sahip olan ve bu kadar kuvvetli ısırabilecek hayvana ait izler bulunamadı. Kaldı ki bu saldırılardan nasibini alan sadece daha küçük olan Redlichia takooensis değildi, Redlichia rex’in temsilcilerinde de aynı yaralanma izleri bulunuyor. Paleontologların görüşüne göre bu saldırıların tek sahibi Redlichia rex olabilir. Gerçi bu eklembacaklıların güçlü çeneleri yoktu ama dikenli bacaklarını kerpeten gibi kullanarak, diğer trilobitlerin sert kabuklarını kırabilirlerdi. Fosilleşmiş dışkı kalıntıları da ona aitti.


Bu da şu anlama geliyor: Redlichia rex sadece daha küçük olan Redlichia takoonsis’in temsilcilerini yemekle kalmamışı. Kendi türünün temsilcileri üzerinde görülen yara izleri de ona ait olmalı. Bu açıdan bakıldığında Emu körfezindeki kalıntılar Redlichia rex’in hemcinslerine de saldırarak, yediğini gösteren kanıtlardır. Beş yüz milyon yıllık bu fosiller aynı zamanda hayvanlar dünyasındaki yamyamlığını kanıtlayan en eski buluntulardır diyor araştırmacılar.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak