Ankara Anlaşması’nın 100. Yılında Sergi ve Kolokyum

Duyuru ve Etkinlikler

Institut français Türkiye, Ankara Anlaşması’nın 100. yılı vesilesi ile Fransa Büyükelçisi Hervé Magro’nun himayelerinde “Ankara Anlaşması: Bağlam, Müzakere ve Sonuçlar” başlıklı kolokyum ve “Ankara Anlaşması (1921 – 2021)” başlıklı sergiyi düzenliyor. 25 Ekim’de Ankara’da başlayacak 100. yıl etkinlikleri İstanbul ve İzmir’de devam edecek.

Institut français Türkiye yaptığı açıklamada; "Fransa ve Türkiye, düşmanlıklara son veren ve iki Cumhuriyet arasında diplomatik ilişki kurulmasının önünü açan Ankara Anlaşması'nı 20 Ekim 1921'de, imzaladı. Ortak tarihimizdeki bu belirleyici an, uzlaşma sanatının yanı sıra, Fransız tarafında Türkofil, Türk tarafında ise Frankofon ve Franfil olan erkek ve kadınların kişisel katılımını vurgulamaktadır. İki ülke ve halklarını birleştiren bağların gücünü vurgulayan ve onları korumak ve zenginleştirmek için her koşulda işbirliği yapmamız için bize ilham vermesi gereken ikili ilişkilerde yüksek bir noktadır" diyerek her iki ülke açısından antlaşmanın önemini vurguluyor.

Fransız ve Türk diplomatik arşivlerinden az bilinen belgelere dayanan sergi, izleyiciyi 1919'dan 1926'ya Paris ve Anadolu arasında, "Ankara tarihini" yazan ve yeni Fransız – Türk ilişkilerinin kurulmasını sağlayan metinleri ve insanları yeniden keşfetmeye götürecek. Gezici sergi, Ankara, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 26 Ekim’den 23 Kasım’a kadar sürecek. Institut français Istanbul’da, 5 Kasım – 23 Aralık ve Izmir’de 2 Kasım – 31 Aralık tarihleri arasında ziyarete açık olacak.


Ankara Anlaşması Kolokyumu

Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) işbirliği ile gerçekleşecek kolokyumda, Collège de France'dan Prof. Henry Laurens ve Ankara’dan akademisyenler Sinan Kuneralp, Claire Le Bras, Jean-François Pérouse ve Mesut Uyar Ankara Anlaşması’nın farklı yönlerini ve ikili ilişkiler ile bölge üzerindeki etkilerini tartışacaklar. 25 Ekim Pazartesi günü 14.00 – 18.00 arasında Ankara, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşecek. Kolokyum boyunca Türkçe eş zamanlı çeviri hizmeti de sunulacak.

PROGRAM

25 Ekim Pazartesi
14:00 – 14:30 Açılış
Hervé Magro, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi
Nicolas Chibaeff, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Arşivler Müdürü
Bayram Balcı, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü

14:30 – 16:00 1. Oturum

Mesut Uyar ,Antalya Bilim Üniversitesi
"Savaş ve işbirliği: Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk-Fransız askeri ilişkileri örneği"
Jean-François Pérouse, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü
"1921 yılında Ankara: Geçici karagahın altındaki tehdit ve/veya Alternatif bir siyasi, diplomatik, ekonomik ve kültürel merkezin embriyosu"
Claire Le Bras, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü / CRHIA
"Diplomatlar ve saha diplomasisi: "Ankara Anlaşmaları ve Fransız-Türk yeni ilişkiler"

ARA

17:00 – 18:00 2. Oturum
Sinan Kuneralp, İsis Yayınevleri
"Uluslararası bağlamda Ankara Anlaşmaları"
Henry Laurens, Collège de France
"Arnold Toynbee ve "Batı konusu"