Bozkurt Güvenç ve Japon Kültürü

Duyuru ve Etkinlikler Öne Çıkanlar

10 Aralık 2018’de aramızdan ayrılan mimar Prof. Dr. Bozkurt Güvenç, antropolog kimliğiyle yaptığı çalışmalar ve yetiştirdiği öğrencilerle yeri zor doldurulur bir iz bıraktı.

Vefatının altıncı yılında Bozkurt Güvenç’i 1970’li yılların sonunda Japonya’da yaptığı etnografik bir çalışmaya vurgu yaparak anıyoruz.


“Japonya’yı uzaktan uzağa beğenir, kendimize örnek almayı bile öneririz ama aslında Japonlar'ı hiç tanımayız… Japonya’ya Türk gözüyle bakmalı, gördüklerimi Türkler için, Türkçe yazmalıydım” diye yola çıkan Bozkurt Güvenç, “ülkeyi bir baştan ötekine gidip sonra da geri dönmecesine, her istasyonda duran, en yavaş giden, dakika şaşmayan küçük trenlerle” dolaşır. 1980 yılında yayınlanan Japon Kültürü kitabı işte böyle bir düşünce ve bir alan çalışmasının eseri olarak ortaya çıkar.

Bu etkinlikte Bozkurt Güvenç’i ve Japon Kültürü üzerine çalışmasını; Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara, Japon tarihi uzmanı Prof. Dr. Selçuk Esenbel ve sanat tarihçisi Çağ Güvenç Akyol’un konuşmaları ile anacağız.

***

12 Aralık 2024 Perşembe, saat 18:30

TESAK (Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi) Konferans Salonu

Moderatör: Doç. Dr. Abdurrahman Yılmaz

Konuşmacılar:

- Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara: “Türk-Japon Diplomatik İlişkilerinin Dünü ve Bugünü”

- Prof. Dr. Selçuk Esenbel: “Türk Japon İlişkilerinin Yüzyılı”

- Çağ Güvenç Akyol: “Japon Kültürü ve Sanatları Üzerine Notlar”