Dikiş makinesinden şiddet tarihi okumak

Duyuru ve Etkinlikler

Tarih Vakfı Ankara Tartışmaları kapsamında 27 Ocak Cuma günü saat 19.00'da Ceyda Karamürsel'in gerçekleştireceği “Dikiş Makinesinden Şiddet Tarihi Okumak” başlıklı konuşma olacak.

Dikiş makinesini tarihsel bir belge olarak okumak mümkün mü? Peki, dikiş makinesi üzerinden bir şiddet tarihi okuması yapılabilir mi? Ceyda Karamürsel bu gibi tarihyazımsal-metodolojik sorulara cevap arayacağı konuşmasında, genelde hane içi üretim ve/veya tüketim tarihi gibi konular ile özdeşleştirilen dikiş makinesinin, şiddet tarihi ile olan ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, askeri bir teknoloji olarak ortaya çıkan dikiş makinesini 19. yüzyılın ikinci yarısındaki küresel iktisadi büyümenin önemli faillerinden biri olarak ele alır ve dikiş makinesinin Osmanlı/Türkiye bağlamında şiddet içeren (ve üreten) yapılara nasıl eklemlendiğinin izini sürer.

Ceyda Karamürsel


Lisansını Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nde, yüksek lisans ve doktorasını University of Pennsylvania Tarih Bölümü’nde tamamlayan Ceyda Karamürsel, halen School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London Tarih Bölümü’de öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Karamürsel’in çalışmaları Social Science Research Council, Charlotte Newcombe Foundation ve American Council of Learned Societies gibi kurumlar tarafından desteklenmeye layık görülmüş ve Journal of Women’s History, Comparative Studies in Society and History ve International Journal of Middle East Studies gibi dergilerde yayınlanmıştır.