“30 yaşına giriyorum ve inanılmaz ve harikulade bir yolculuktu!”

Editör ne diyor?

Uzaya açılan penceremiz: 30 yıllık Hubble efsanesi! Kozmostaki macerasını aralıksız sürdüren bir uzay gezgini, 30. yılını devirdi. NASA ile ESA’nın ortak projesi olan Hubble Uzay Teleskobu’nun, evrenin genişleme hızı ve yaşını bulmasından kara deliklere, uzayda yaşam formu arayışlarından karanlık enerjiye kadar gözlem ve keşiflerle dolu 30 yıllık serüvenini Batuhan Sarıcan kaleme aldı. 30 yıllık teknolojisine rağmen, başına gelen arızaların tamir edilerek hayatını sürdüren Hubble hepimize bir de doğum günü msajı gönderdi: “30 yaşına giriyorum ve şimdiye kadar inanılmaz ve harikulade bir yolculuktu!” Orta sayfamızda..

Uzay demişken bu sayımızda başarılı bir genç konuğumuz var: Tansu Daylan! 2011-2013 yılları arasında CERN’de çalışan ve PhD derecesini Harvard’da karanlık madde üzerine çalışmasıyla alan Daylan ile Reyhan Oksay söyleşi yaptı. Daylan ve ekibi NASA’nın TESS Uzay Teleskobu’nu kullanarak dört ötegezegen keşfetti. Söyleşiyi okumadan geçmeyin.

Covid-19’la ilgili gerçek rakamlar ne?


Son gelişme ve yazıları yakından takip ederek aktardığımız Korona dosyamızdaki konularda çok önemli ve herkesin aklını kurcalayan o soru var: Covid-19’la ilgili gerçek rakamları biliyor muyuz? Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji A.B.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akhan, 4 açıdan durum saptaması yapıyor ve gerçeği arayan 10 soru yöneltiyor.

İlaç ve aşı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Almanya’da aşı için onay alan tek şirket, başında Türk asıllı karı koca bilimcinin olduğu şirket. Gelişmeleri Reyhan Oksay aktardı. İlaç ve aşıda öncelikler ne?

Covid-19 salgınıyla birlikte hayatımızın 1 numaralı gündem maddesi olan “sosyal mesafe” kavramı, Oxford Sözlüğü için “yılın sözcüğü” olmaya aday. Orhan Bursalı, “Sosyal Mesafe” kavramını, sosyolog Doç Dr. Nedim Karakayalı ile yaptığı söyleşide irdeliyor; okumanızı tavsiye ediyoruz. Sosyal mesafe kavramına önemli uluslararası katkılarda bulunan Karakayalı, bu kavram dün ne anlama geliyordu ve bugün nasıl bir içerik kazandı, görüşlerini paylaşıyor.

Pandemi birçok alanı olduğu gibi eğitim paradigmalarını da şekillendiriyor. Özlem Yüzak İstanbul Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bahar Akıngüç Günver ile hoş bir söyleşi gerçekleştirdi. Akıngüç “Pandemi ile birlikte eğitim dünyası, zaman, mekân, şekil şartlarının koşullara göre esneyebileceğini öğrendi. Hatta ne kadar esneyebileceğini gördü ki bence bu önemli bir test. 2020 itibariyle artık tüm eğitim kurumları, dünya genelinde kriz bağışıklığı geliştirdi. Eğitim kurumları olarak; anaokulundan üniversiteye bu deneyimden bir hafıza oluşturabilirsek; pozitif açıdan müthiş bir değişimi tetikleyebiliriz” diyor. Ayrıntılar sayfalarımızda... Türk Pediatri Kurumu‘nun internet üzerinden gerçekleştirdiği semineri biz de izledik. 6 ülkeden uzmanlar Covid-19 deneyimlerini paylaştılar ve çocuklar üzerindeki etkilerini anlattılar.

Korona ve ekonomi: Güçsüzü kurban edin!

Doğan Kuban hoca ‘iletişim çağında da yapısal değişiklik gerekiyor’ diyor, modern toplumu ve bilinçsiz kentleşmeyi irdelediği yazısında. Müfit Akyos ‘sizin Yossi Vardi’leriniz var mı?’ diye soruyor yenilikçi ekonomilerinin sırrı yazısında.

Tanol Türkoğlu karantina günlerinde sosyal medyayı sorgularken, Özlem Kayyım Yıldız da “Güçsüzü kurban edin” yazısında eşitsizlikleri yazdı. Atılım Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Prof. Türkan Kutluay Merdol oruç döneminde beslenme önerilerini sürdürüyor..

Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi konuk öğretim üyesi Prof. Bayram Öztürk, bu sayıda Boğaz’da kaybolan deniz lezzetlerini yazdı. Bilim ve Beslenme sayfamızda ayrıca önemli bir soruya bilimsel yaklaşımla cevap arıyoruz: Yemeklerde sıvı tüketmek yararlı mı zararlı mı? Mustafa Çetiner, geçmişin izini sürüyor, Pandemi-4 yazısında.

Bilim ve Üniversite sayfamızda ise biyoloji alanındaki çalışmalarıyla kaos teorisine önemli katkılarda bulunan ünlü fizikçi, karmaşık sistemlerin öncülerinden Lord Robert May’in yaşamı var.

Su kıtlığı kapıda! Covid-19 salgını, tüketim ve beslenme alışkanlıklarımız üzerine düşünmemiz için önümüze bir pencere açıyor: 10 yıl sonra dünya nüfusunun yarısının su sıkıntısı çekmesi bekleniyor Rita Urgan derledi.

Oxford Üniversitesi’nden İsveçli felsefeci Nick Bostrom’un 2003’de yayımlanan makalesinde ortaya attığı “simülasyon varsayımı” o günden beri düşünürler ve fizikçiler tarafından tartışılıyor. Gerçekliğin tuhaf dünyası dizimizin ikinci bölümünde, “yoksa bir bilgisayar simülasyonunda mı yaşıyoruz?” sorusuna cevap arıyoruz.

Hayvanlar Dünyası’nda Murat Altaş 3 yeni keşif ile 3 yeni türün bulunması haberini derledi.

Zor günlerde HBT’yi hep anımsayalım

Geçirdiğimiz bu zor günlerde HBT ekibi canla başla çalışmaya devam ediyor ve korona başta olmak üzere bilimdeki son gelişmeleri derleyip toparlıyor.

Sizin için her hafta dopdolu ve anlaşılır içerikler sunmaya çalışıyoruz. Doğru bilginin yayılması, ülkemizde bilim ve teknolojinin gelişmesi umudunu canlı tutuyoruz.

Kısıtlılıktan dolayı insanların ulaşmakta zorluk çektiği HBT’nin ayakta kalmasına yardımcı olun... Hafta sonu yasakları deniyle HBT Çarşamba günleri dağıtımda.. İyi okumalar dilerken sağlıkta, sevgide ve bilimde kalın.

ÇYDD’li 13 gence daha hediye abonelik... Kampanyamız sürüyor

Okurlarımızdan Taner Duman 3 öğrenciye, Hilmi Orhan 2 öğrenciye, Gülnihal Şişik 2 öğrenciye; Yeşim Yassıoğlu, Erhan Eser, Serdar Gökgöz, Cihat Örken, Mehmet Nihat Saruhan, Çağla Pınar Taştan birer öğrenci dijital abonelik hediye ettiler.

Herkese gençlerimiz adına çok teşekkür ediyoruz. Ve çağrımızı sürdürüyoruz. Dergimizi düzenli izlemenin gençlerin eğitimine, bilimsel odakları düşünmelerine önemli bir katkı olacağını düşünüyoruz. Bu gençlere hediye kampanyası kapsamında;

6 aylık aboneliği 80 TL’ye,
1 yıllık aboneliği 150 TL’ye indiriyoruz.

Çağdaş Yaşamlı öğrenci – gençlerin, bu günlerde düzenli HBT’yi izlemesine destek vermek isteyen okurlarımız info@herkesebilimteknoloji. com adresine “Çağdaşlı gençlere dijital abonelik desteği” açıklaması ile mesaj gönderip, kaç öğrenciyi, ne süre ile desteklemek istediklerini belirtebilirler.